'Bompakket in Leuvense trein was geen daad van terrorisme' (Joëlle Milquet)

10/08/13 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Het bompakket in Leuven was dan toch een amateuristisch product waarmee niet snel iemand ernstig verwond kon worden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet ging het zeker niet om een daad van terrorisme.

Het bompakket dat vrijdag aangetroffen werd in een trein in Leuven, was artisanaal en zeer amateuristisch geconstrueerd met materialen waarmee op het eerste zicht geen personen kunnen worden gedood of ernstig verwond.

De ontmijningsdienst DOVO laat het pakket momenteel onderzoeken om meer te weten te komen over de samenstelling en de gebruikte methode en verwacht de resultaten volgende week. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet weten op vraag van Belga.

Geen terroristische daad

De veiligheidsdiensten denken niet dat het gaat om een terroristische daad. Dat is de reden waarom het Leuvense parket het onderzoek leidt, en niet het federaal parket dat exclusief bevoegd is op vlak van terrorisme.

"Zich baserend op gelijkaardige eerdere feiten wordt vermoed dat het pakket het werk is van anarchisten of jongeren", aldus Milquet. De minister herinnert er aan dat er zware straffen staan op het plaatsen van verdachte pakketten of valse bommeldingen

Aan de veiligheidsmaatregelen, onder meer in stations en in treinen, die minister Milquet vorige week zaterdag 3 augustus aankondigde naar aanleiding van de verhoogde internationale terreurdreiging, verandert er voorlopig niets.

De veiligheidsdiensten linken het in Leuven gevonden pakket niet aan deze internationale context. De in ons land genomen veiligheidsmaatregelen zijn volgens de minister overigens geenszins het gevolg van een bedreiging die specifiek en exclusief gericht is op ons land. (Belga/EE)

Onze partners