Bommelding Brussel: valse bommengordel met zout en koekjes, 'maar onderzoek naar terrorisme loopt'

21/06/16 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:36

Het parket van Brussel onderzoekt of er effectief sprake is van feiten van terrorisme, of eerder van een valse melding van een aanslag. 'De opgepakte heeft een gerechterlijk verleden'

Bommelding Brussel: valse bommengordel met zout en koekjes, 'maar onderzoek naar terrorisme loopt'

Archiefbeeld: militairen in Brussel © Belga Image

Na een bommelding voor winkelcentrum City2 in Brussel kwamen de hulpdiensten en de ontmijningsdienst (DOVO) massaal ter plaatse. Daarbij werd ook effectief een verdachte opgepakt die een valse bommengordel droeg. De veiligheidsperimeter is intussen weer opgeheven, premier Charles Michel verklaarde na een bijeenkomst van het federaal crisiscentrum dat 'de situatie onder controle is'.

'Gelet op de elementen van het dossier, kan het gaan om een valse melding. Maar we willen niets uitsluiten. Een grondig onderzoek is lopende, onder meer ernstig terrorisme.' Dat zei parketwoordvoerster Rym Kechiche op een persconferentie. 'De opgepakte heeft een gerechterlijk verleden,' bevestigt het parket. De man is tussen de 20 en de 30 jaar oud.

Er is nog geen bevestiging van links met andere zaken, benadrukte het parket.

'Pas sinds 9u30 hebben we zicht op de zaak. Het is nu 11u30, dus we hebben nog niet veel tijd gehad om dit grondig te bekijken. U moet ons de tijd geven het onderzoek te voeren, de verdachte te ondervragen.'

De man, de 26-jarige J.B., had zelf naar de politie gebeld met de melding dat hij ontvoerd was en afgezet werd aan de Nieuwstraat met een bommengordel waarvan het ontstekingsmechanisme door een derde vanop afstand moest worden bediend. Het voertuig waarmee hij zou ontvoerd zijn, werd aangetroffen in Schaarbeek en de eigenaar ervan moet verhoord worden.

"Omstreeks 05.30 uur werd de lokale politie van Brussel Hoofdstad/Elsene opgebeld door een persoon die verklaarde dat hij ontvoerd werd in een auto en afgezet werd aan de Nieuwstraat met een bommengordel waarvan het ontstekingsmechanisme door een derde vanop afstand moest worden bediend", zegt parketwoordvoerster Rym Kechiche. "De politie begaf zich onmiddellijk ter plaatse en heeft de persoon geïdentificeerd als J.B., geboren in 1990. De man herhaalde dat hij ontvoerd werd en een bommengordel moest dragen. De politie heeft inderdaad iets gevonden op de persoon dat op een bommengordel leek."

Zout en koekjes in 'bommengordel'

Daarop werd het parket ingelicht, een veiligheidszone ingesteld en DOVO, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen, ter plaatse gevraagd. Ook de federale gerechtelijke politie en de lokale recherche van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene kwamen ter plaatse. "De ontmijners hebben de persoon ontdaan van zijn gordel en hebben deze onderzocht", gaat de parketwoordvoerster verder. "Na een eerste onderzoek bleek dat de gordel zout en koekjes bevatte. Elke dreiging tot een ontploffing kon dan ook worden uitgesloten en de veiligheidsperimeter werd intussen opgeheven."

J.B. werd aangehouden door de politie en werd meegenomen voor verhoor. Tijdens zijn eerste gesprek met de politie gaf de man informatie waarmee het voertuig waarin hij zou ontvoerd zijn, kon geïdentificeerd kon worden. Dat voertuig werd intussen aangetroffen in een straat in de gemeente Schaarbeek. De eigenaar zou verhoord moeten worden, aldus nog het parket.

'Aangespoord om aan te sluiten bij IS'

"J.B. is gekend bij Justitie wegens verschillende feiten, ook voor psychische problemen. In 2014 was hij ook betrokken in een dossier van het federaal parket. Hij heeft recent namelijk de politie gecontacteerd en verklaard dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Deze verklaringen leidden tot een onderzoek op het parket van Brussel waarbij meerdere personen verhoord werden, zonder dat de verklaringen in deze fase bevestigd of ontkend kunnen worden.

Er loopt momenteel een grondig onderzoek naar J.B. om na te gaan of het al dan niet gaat om feiten van terrorisme, of eerder een valse melding van een aanslag.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Onze partners