Bogaert noemt financieringswet de 'prijs' voor BHV-splitsing

04/10/11 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert noemt de Franstalige eisen in ruil voor een splitsing van het juridisch arrondissement BHV 'zeer bedreigend'.

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert is dinsdagochtend in La Libre erg scherp voor de houding van de Franstaligen aan de onderhandelingstafel. Hun eisen in ruil voor een splitsing van het gerechtelijke arrondissement BHV zijn "zeer bedreigend", waarschuwt hij.

Volgens Bogaert moet ook daar een propere splitsing volgen, als "tegengewicht" voor de prijs die Vlaanderen betaalde met het akkoord over de financieringswet en de herfinanciering van Brussel. "Het is zeer lastig, omdat we toch dachten dat alle Franstaligen de geest van de akkoorden begrepen hadden: Vlaanderen is Vlaanderen en Wallonië is Wallonië. Al zijn er, uiteraard, bepaalde uitzonderingen in de faciliteitengemeenten", aldus Bogaert.

Extra rechten toekennen buiten die gemeenten, zou echter betekenen "dat we het arrondissement niet splitsen" en dat "de Franstaligen nog steeds ons grondgebied niet erkennen".

Bogaert: 'Geen Vlaanderen meer'

Bogaert stelt de zaken zeer scherp. "Het is duidelijk dat de prijs die we betalen met de financieringswet, dat die dient voor de splitsing van BHV op beide vlakken: electoraal en gerechtelijk." En dat is volgens de CD&V'er ook nodig. Want als men "zonder ophouden zegt dat het Frans meer en meer rechten krijgt, dan zal er binnen twee generaties geen Vlaanderen meer zijn".

CDH-staatssecretaris Melchior Wathelet toonde zich dinsdag op de RTBF-radio erg verrast over de uitspraken van Bogaert. De uitspraken van de CD&V-begrotingsspecialist vallen volgens hem niet te rijmen met wat hij vorige week nog zei. Toen schaarde hij zich achter het akkoord over de financieringswet. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners