Bogaert geen voorstander van algemene wervingsstop

26/02/12 om 13:08 - Bijgewerkt om 13:08

De federale overheid kan het doen met minder ambtenaren, maar een algemene wervingsstop is misschien niet zo verstandig, zegt staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V).

Bogaert geen voorstander van algemene wervingsstop

© Belga

Nu de federale regering naar aanleiding van de begrotingscontrole op zoek moet naar een tweetal miljard euro wordt ook in de richting van het ambtenarenapparaat gekeken. Vooral na het voorstel van CD&V-minister Pieter De Crem om een algemene wervingsstop in te voeren.

Partijgenoot en bevoegd staatssecretaris Bogaert wil officieel geen commentaar leveren op het voorstel, maar gaf wel duidelijk aan dat een lineaire stop niet zo verstandig is. De overheid mag niet crashen indien bijvoorbeeld ook geen ICT'ers meer kunnen worden vervangen, waarschuwde hij. De christendemocraat vindt wel dat het met minder kan en benadrukte dat daar nu al inspanningen voor worden geleverd. "Als de regering vraagt om strenger te zijn, zal ik dat doen", klonk het.

Open VLD wel voor wervingsstop

Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael zei wel "een believer" van Pieter De Crem te zijn. Het is volgens hem mogelijk om het federale ambtenarenbestand op tien jaar tijd met een derde te doen slinken zonder een sociaal bloedbad te creëren. De Vlaamse liberaal is wel bereid tegemoet te komen aan sommige noden bij bepaalde diensten en pleit voor mobiliteit tussen de verschillende departementen.

Dewaels SP.A-collega Karin Temmerman is tegen een algemene wervingsstop. Dat kan de overheid binnen enkele jaren duur te staan komen, meent ze. Zij wil departement per departement en dienst per dienst de situatie onder de loep nemen.

N-VA wil dat elk departement 5% bespaart

N-VA-senaatsfractieleidster Liesbeth Homans hield een pleidooi om elk departement 5% te laten besparen. De topambtenaren moeten maar uitmaken hoe ze dit gaan realiseren. Homans stelde overigens ook voor het loon van die overheidsmanagers afhankelijk te maken van de gemaakte besparingen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners