Bogaert en de bonden zitten rond de tafel

16/01/13 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Staatssecretaris Hendrik Bogaert en de vakbonden zijn gestart met onderhandelingen over de ambtenarenloopbanen. Negen thema's liggen op de tafel.

Bogaert en de bonden zitten rond de tafel

© Belga

Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Ambtenarenzaken (CD&V) en de vakbonden van de federale ambtenaren zijn met overleg gestart.

Twee maal per week rond de tafel

De relaties tussen Bogaert en de bonden waren de voorbije dagen stevig bekoeld. De vakbonden stellen het "eigengereide optreden" van Bogaert inzake de hervormingen binnen de sectoren aan de kaak. Op 7 februari organiseren de bonden een grote betoging. Het gevangenispersoneel legt die dag voor 24 uur het werk neer.

Toch beslisten Bogaert en de bonden om opnieuw samen rond de tafel te gaan zitten. "De inhoud voor de komende onderhandelingen werd besproken", deelde de christendemocraat mee in een communiqué. "We willen elke woensdag en vrijdag onderhandelen."

Negen punten op de agenda

Bij de komende gesprekken zullen in totaal negen thema's aan bod komen. Het gaat om het uittekenen van een nieuwe loopbaan op basis van prestaties en klantvriendelijkheid, het gelijk trekken van het statuut van contractuelen en statutairen en de organisatie van sociale verkiezingen. Ook de mogelijke oprichting van een administratieve rechtbank voor geschillen waar ambtenaren bij betrokken zijn komt op de onderhandelingstafel.

Verder willen Bogaert en de bonden de mobiliteit tussen overheidsbedrijven en privébedrijven in kaart brengen en worden extralegale voordelen zoals een eindejaarspremie en maaltijdcheques tegen het licht gehouden. De twee laatste thema's in de besprekingen zijn het vervangen van een stage door een proefperiode en een regeling uitwerken rond competentiebonussen. (EA)

Lees meer over:

Onze partners