Boete voor dronken rijden stijgt in nieuwjaarsnacht

28/12/11 om 07:31 - Bijgewerkt om 07:31

Vanaf 1 januari stijgen de tarieven van de boetes voor dronken rijden van 137,5 euro naar 150 euro.

Wie bij de jaarwisseling bij een BOB-controle betrapt wordt met een glaasje te veel op, kan maar beter vóór middernacht beboet worden. Want vanaf 1 januari stijgen de tarieven: dronken rijden kost dan 150 euro in plaats van nu nog 137,5 euro. Dat bericht Het Nieuwsblad.

De hogere tarieven gelden alleen voor wie wordt betrapt met een alcoholpromille tussen de 0,5 en de 0,8. Wie een boete in de bus krijgt voor een lichte snelheidsovertreding (50 euro) of voor kleine overtredingen als bellen achter het stuur (100 euro) of rijden zonder gordel (50 euro), betaalt ook na Nieuwjaar evenveel als nu.

Stijging opdeciemen

De stijging voor dronken rijden komt er omdat het parlement eind vorige week akkoord is gegaan met een stijging van de 'opdeciemen' van 5,5 naar 6. Daardoor worden de boetes die rechters opleggen vanaf 1 januari 2012 vermenigvuldigd met 6 in plaats van 5,5.

Het systeem met de opdeciemen geldt in principe alleen voor boetes die de rechter oplegt, bijvoorbeeld voor zware verkeersovertredingen maar ook voor andere misdrijven, aldus de krant. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners