Boerenprotest in Brussel: wat mag u verwachten?

31/08/15 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:05

Komende maandag staat in Brussel de vergadering van de Europese ministers van Landbouw op de agenda waar de crisis in de melk- en varkensvleessectoren centraal staat. Duizenden boeren zullen er ook zijn.

Boerenprotest in Brussel: wat mag u verwachten?

© Reuters

De landbouworganisaties verwachten "een paar duizenden" Europese boeren in de hoofdstad, het merendeel Belgen. De landbouwers zullen tussen 10 uur en 10.30 uur aan het Noordstation verzamelen, zo klinkt het bij de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Via de Albert II-laan gaat het dan naar de kleine ring en zo naar de Europese wijk. Een deel zal met de tractor afzakken.

Bij het ABS verwachten ze vanuit Vlaanderen "honderden tractoren", al klinkt het bij de Boerenbond dat dit aantal moeilijk in te schatten is. De Waalse landbouworganisatie Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA) zei reeds dat een honderdtal Franse landbouwers hun colonne zal vervoegen. Zelf gaf het FWA geen cijfer. Sowieso is er die dag ook een actie in de schoot van de European Milk Board, maar de details worden pas later deze week voorgesteld.

Gemeenschappelijke eisenbundel

Maandag deelden alle Belgische landbouworganisaties - samen met de aankondiging van de nieuwe steunmaatregelen overeengekomen in het ketenoverleg agrovoeding - mee dat ze een gemeenschappelijke eisenbundel hebben voor Europa. En dat ondanks hun uiteenlopende visies. Boerenbond, ABS, FWA, maar ook de Waalse melkboeren van Mig (Milcherzeuger Interessengemeinschaft) en de Waalse landbouwers van Fugea scharen zich achter de tekst waarin ze snel ondersteunende maatregelen en op de lange termijn structurele ingrepen vragen.

Naar aanleiding van de Europese landbouwraad van 7 september was er maandag in Berlijn overleg tussen de Duitse, Franse en Poolse landbouwministers. Maar daar raakten de violen niet gestemd. Frankrijk wil een marktinterventie, maar Duitsland niet omdat dit ten koste van de Duitse boeren zou zijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners