Boerenbetoging in Brussel: betogers eisen regulering melkmarkt

- © BELGA

Als de Europese Raad deze week niet begint met de implementatie van het reguleringsprogramma van de European Milk Board (EMB) volgen de komende maanden zware acties van de melkveehouders. Dat zegt Raf Verbeke van de linkse Alliantie D19-20.

Samen met de Flemisch Milk Board (FMB) en de Mouvement d’Action Paysanne (MAP) organiseerde de beweging zondag aan het Brusselse Schumanplein een betoging onder de naam “Iedereen Boer(in)”.

Maandag trekken meer dan 1.000 tractoren door Brussel in een grootschalige boerenbetoging naar aanleiding van de Europese top. Zondag kwamen tussen het Schumanplein en het Jubelpark volgens de politie al 150 en volgens de organisatoren 600 mensen samen voor “een landbouw die respect heeft voor onze voeding, de landbouwers, de dieren en het milieu”.

De EMB waarschuwt voor de vrijhandelsverdragen, die het Canadese regulatiemodel dreigen te ondermijnen en tegelijk de Europese vleessector onder druk zouden zetten. De EMB, gesteund door de FMB en het Waalse MIG, eist dat Europa de marktspelers verplicht om minder te produceren. Zolang dat niet gebeurt, kondigen de melkveehouders steeds zwaardere acties aan.

“We hebben geen nood aan stallen van 500 tot 700 koeien met Roemenen die ze komen melken. Laat elke boer zelf zijn technieken kiezen in plaats van ze in een keurslijf van schaalvergroting te duwen”, zegt Verbeke. “Bovendien eisen we meer transparantie over de prijzen in de keten. De industrie en de distributie maken grote winsten op de rug van de landbouwer. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content