Boek over koning Albert: 'Onjuist en beledigend'

20/10/12 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

In een nieuw boek zou de koning voor het eerst openlijk over zijn familie, kinderen en geloof spreken. Het koninklijk paleis reageert verbolgen.

Boek over koning Albert: 'Onjuist en beledigend'

© Belga

Het nieuw boek "Koningskwesties" van RTBF-journalist Frédéric Deborsu is al omstreden nog voor het verschenen is. Het boek zou volgens enkele kranten een emotioneel interview met de koning bevatten. Het koninklijk paleis ontkent.

Volgens de auteur van het boek gaat het om een "zeer emotioneel interview waarbij de koning voor het eerst openlijk spreekt over zijn familie, kinderen en geloof".

Maar volgens het koninklijk paleis gaat het om 'talrijke totaal onjuiste en beledigende gegevens'.

Onmogelijk

Een interview met de vorst is constitutioneel onmogelijk. De koning geeft immers nooit interviews. Dat mag ook niet. Het staatshoofd kan volgens de grondwet niet ter verantwoording worden geroepen voor zijn uitspraken. Al zijn uitspraken moeten dan ook "gedekt zijn" door de regering.

De journalist stelt verder de echte persoonlijkheid van de leden van de koninklijke familie te onthullen. Volgens de mediaberichten worden alle leden van de koninklijke familie bekritiseerd, enkel prins Laurent wordt licht gespaard. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners