'Bodes in vredegerechten wel degelijk afgeschaft'

04/06/10 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:56

Dat zegt het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters nadat minister van Justitie Stefaan De Clerck dat had ontkend.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft de bodes in de vredegerechten wel degelijk afgeschaft. Dat bevestigt het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters aan Knack.

De Clerck ontkende donderdag in TerZake nog dat de bodes verdwenen waren. 'De minister wenst blijkbaar dat de waarheid niet geweten is', stelt Alberic De Roeck, vrederechter in Borgerhout en lid van het Koninklijk Verbond.

Bodes zijn doorgaans gepensioneerden of halfgepensioneerden die nog iets willen bijverdienen. Ze fungeren als tussenpersoon en proberen betrokkenen wegwijs te maken. 'Bodes zijn wel degelijk belangrijk', stelt vrederechter Alberic De Roeck.

'Ze bereiden dossiers voor, verwittigen advocaten en beklaagden wanneer hun zitting aanvangt en houden op een laagdrempelige manier de boel in de gaten. Kortom, ze zorgen ervoor dat alles vlot verloopt en dat mensen zich wat meer op hun gemak voelen. Zeker voor een vredegerecht is dat enorm belangrijk. Het kan een hoop frustraties voorkomen.'

Tot vorig jaar waren er in alle rechtbanken in ons land bodes actief. Maar in december vorig jaar stuurde minister De Clerck een rondzendbrief waarin hij enkele besparingsmaatregelen bekendmaakte.

Eén daarvan was het terugschroeven van het aantal bodes. In de vredegerechten en de burgerlijke kamers werden ze zelfs helemaal afgeschaft. 'De vrouw die bij ons al vijftien jaar als bode werkte, kreeg net voor Kerstmis te horen dat ze vanaf 1 januari niet meer moest komen. Dat was een heel pijnlijke zaak', stelt Alberic De Roeck.

Toch ontkende minister De Clerck in TerZake dat de bodes afgeschaft waren. 'Ze zijn niet afgeschaft. We hebben een akkoord met de magistraten om die bodes op een juiste manier verder in te zetten.' Op de vraag van de journalist of de afgeschafte bodes dus opnieuw zullen worden ingezet, antwoordde de minister: 'ze zijn nooit weg geweest'.

Klopt niet, stelt ook Vincent Bertouille, nationaal secretaris van het Koninklijk Verbond van Vrederechters. 'Justitie werkte al enkele jaren met een uitdoofbeleid voor bodes in vredegerechten. Na de rondzendbrief van de minister in december vorig jaar zijn degenen die er nog waren inderdaad verdwenen. De ministeriële brief lokte ook in de andere rechtbanken protest uit en toen is beslist om onderhandelingen op te starten met de magistratuur. Maar voor de vredegerechten verandert er niets: de facto zijn er geen bodes meer.'

Zowel Bertouille als De Roeck hoedt zich wel voor een polemiek over deze materie. De Roeck: 'De vraag is of de aanwezigheid van zo'n bode het drama in Brussel had kunnen vermijden. Het antwoord is naar alle waarschijnlijkheid neen. Maar toch is het vreemd dat de minister daarover vreemde verklaringen doet.'

Cathy Galle

Onze partners