BOB-campagne: 'Meer controles, minder drinkers'

03/02/16 om 05:06 - Bijgewerkt om 05:06

De voorbije BOB-campagne is "de meest succesvolle ooit". De politie heeft een recordaantal van 409.000 bestuurders gecontroleerd, van wie slechts 2,5 procent positief blies, het laagste percentage ooit.

BOB-campagne: 'Meer controles, minder drinkers'

© BELGA

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Op Luik en Luxemburg na daalde het aantal dronken bestuurders opnieuw in alle provincies, blijkt uit cijfers van het BIVV en het kabinet van Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Langs Vlaamse kant toonden de Antwerpenaars zich andermaal de meest nuchtere chauffeurs. West-Vlaanderen blijft de slechtste leerling van de klas, ondanks een bescheiden daling. In die provincie is de kans nog steeds dubbel zo groot om op een dronken bestuurder te botsen als in Antwerpen.

2.700 rijbewijzen

Opvallend: bestuurders die positief blazen, drinken wel stévig door. Meer dan een kwart (27 procent) had een alcoholgehalte van meer dan 1,5 promille.

In totaal moesten de voorbije twee maanden iets meer dan 2.700 Belgen hun rijbewijs afgeven. Volgens de krant valt stilaan te vrezen dat het vet van de soep is: na 21 jaar weten alle 'brave' drinkers nu wel dat ze een BOB moet kiezen als ze uitgaan. Maar de affiches langs de weg en de radio- en tv-spotjes hebben hoegenaamd geen effect op zware drinkers. Verkeersexperts pleiten daarom al enkele jaren voor meer controles gedurende het hele jaar.

(Belga/RR)

Onze partners