Bloedbad in Luik had vermeden kunnen worden

04/01/12 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

Nordine Amrani, de dader van de dodelijke schietpartij in Luik had niet zomaar kunnen toeslaan als de wet op de voorwaardelijke invrijheidstelling strenger was toegepast.

Bloedbad in Luik had vermeden kunnen worden

© Belga

Op 13 november 2011 ontving het parket van Luik een klacht van een jonge vrouw in verband met een zedendelict. De identificatie van een nummerplaat leidde de lokale politie naar Nordine Amrani, die door het slachtoffer werd herkend.

De wet op de voorwaardelijke invrijheidstelling is duidelijk. Het parket van Luik had de mogelijkheid om Amrani opnieuw gevangen te zetten van zodra de man een nieuw vastgestelde overtreding beging. Het parket van Luik had had Amrani gedurende 7 dagen kunnen arresteren en naar de strafuitvoeringsrechtbank kunnen doorverwijzen. Vervolgens had zijn voorwaardelijke invrijheidstelling herroepen kunnen worden.

"Er was geen enkele reden om hem te arresteren', zegt de Procureur des Konings Danièle Reynders aan Le Vif/L'Express. 'Het onderzoek was nog maar net opgestart, Amrani was nog niet verhoord en hij had zoals elke burger recht op het vermoeden van onschuld. We herroepen de voorwaardelijke invrijheidstelling pas in geval van ernstige inbreuken om de integriteit.'

Wapenfreak
Nordine Amrani, een wapenfreak, kwam in oktober 2010 voorwaardelijk vrij na drie jaar cel. Hij was tot vijf en een half jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het bezit van wapens en verdovende middelen.

De 33-jarige Belg van Marokkaanse afkomst gooide op 13 december 2011 drie granaten en opende het vuur op de Place Saint-Lambert. Bij de aanslag op het plein kwamen onmiddellijk vier mensen om het leven. Er vielen ook tientallen gewonden. In het huis van Amrani werd ook een vrouw dood aangetroffen. De dader pleegde zelfmoord. (TE)

Lees meer over:

Onze partners