"Blij dat energiemarkt is wakker geschud" (Vande Lanotte)

20/04/12 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) reageert tevreden op de beslissing van Electrabel en Nuon om de bevriezing van de energieprijzen te respecteren.

Hij neemt ook kennis van de beslissing van Electrabel om de prijzen voor vaste contracten verder te verlagen. De minister is vooral blij "dat de markt is wakker geschud", maar benadrukt dat dit slechts een eerste stap is.

Ook voor Groen-Kamerlid Kristof Calvo is de prijsdaling van Electrabel goed nieuws, maar voorlopig nog onvoldoende. "Dit is een belangrijke overwinning van de consument. Alleen als de regering bijkomende maatregelen neemt, breken we de energiemarkt echt open.

Electrabel en Nuon geven toe

Electrabel besliste de vaste prijzen voor elektriciteit en gas gevoelig te verlagen. Ook Nuon trekt de indexering van de energieprijzen weer in, na een rondje armworstelen met Vande Lanotte en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet.

Voor de variabele contracten verandert er voorlopig niets. De vaste contracten vormen echter slechts een klein deel van het totaal, met name zo'n 4,5 procent voor gas en 18 procent voor elektriciteit.

Concurrentiële energiemarkt

Ook de verbrekingsvergoeding om te kunnen overstappen naar een andere leverancier wordt afgeschaft. "Een belangrijk principe", oordeelt Vande Lanotte. Het zal de flexibiliteit op de energiemarkt in elk geval ten goede komen.

Calvo herhaalt op zijn beurt zijn oproep om een zogenaamde "coalition of the willing" te vormen: overheid, consument en de nieuwe leveranciers moeten de krachten bundelen. Enkel dan komt er een concurrentiële energiemarkt "met lagere facturen en meer groene energie", meent Calvo. Het gebrek aan concurrentie op het vlak van productie wil hij aanpakken door een hogere nucleaire taks. "Pas wanneer we ook de nucleaire woekerwinsten echt gaan afromen kan een nieuw tijdperk beginnen." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners