Bisschoppen over Vangheluwe: "Dit is niet wat Rome vroeg"

15/04/11 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

De Belgische bisschoppen zijn uitermate geschokt door het tv-interview met de voormalige Brugs bisschop Roger Vangheluwe, en nemen er uitdrukkelijk afstand van.

Bisschoppen over Vangheluwe: "Dit is niet wat Rome vroeg"

© Imageglobe

De Belgische bisschoppen zijn uitermate geschokt door het tv-interview met de voormalige Brugs bisschop Roger Vangheluwe. Dit ligt niet in de lijn van wat Rome hem heeft gevraagd, zeggen ze in een gemeenschappelijke verklaring. Ze nemen er uitdrukkelijk afstand van.

De bisschoppen zeggen verbijsterd zijn. "Wij vertrouwden erop dat Vangheluwe zich in stilte zou terugtrekken in het buitenland om zich te bezinnen over zijn daden en de door Rome opgelegde spirituele en psychologische behandeling te volgen," luidt het.

Slachtoffers

Bovendien vinden de bisschoppen het interview buitengewoon kwetsend voor de slachtoffers, hun familie en al wie met de problematiek begaan is.

"We zijn uitermate geschokt door de minimaliserende en vergoelijkende manier waarop Vangheluwe spreekt over de gepleegde feiten en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers, hun familie, de gelovigen en de brede samenleving. Dit is onaanvaardbaar. Hij beseft blijkbaar nog steeds niet ten volle de ernst hiervan."

Kaakslag

Maar ook voor de gelovigen is het interview volgens de bisschoppen een kaakslag. "Net als wij blijven zij ongetwijfeld radeloos en onthutst achter."

"De toon van het interview staat haaks op onze inzet van de laatste maanden om de problematiek van seksueel misbruik ernstig te nemen, oor te hebben voor de slachtoffers en de nodige maatregelen te treffen", besluiten de bisschoppen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners