Bisschop talmt met doorspelen brieven aan gerecht

15/12/10 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

De Gentse bisschop Luc Van Looy heeft zes recente brieven over seksueel misbruik nog niet doorgespeeld aan het gerecht.

De bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik hoort woensdag vijf bisschoppen. In zijn getuigenis zei de Gentse bisschop Luc Van Looy dat hij zes recente brieven over seksueel misbruik nog niet heeft doorgespeeld aan het gerecht.

De commissie hoorde maandag al voormalig bisschop van Gent Arthur Luysterman en de bisschoppen Guy Harpigny (Doornik) en Johan Bonny (Antwerpen), die alle drie door de kerk als aanspreekpunten voor seksueel misbruik werden aangesteld.

Woensdag werden de Luikse bisschop Aloys Jousten (Luik) en zijn collega's van Gent (Luc Van Looy), Brugge (Jozef De Kesel), Hasselt ( Patrick Hoogmartens) en Namen (Remy Vancottem) verwacht.

Tijdens zijn betoog zei Van Looy dat hij sinds het ontslag van de commissie-Adriaenssens zes brieven ontvangen heeft over feiten van seksueel misbruik binnen zijn bisdom, maar dat hij daarmee nog niet naar het gerecht is gestapt.

Volgens Van Looy gaat het om verjaarde feiten van misbruik. De bisschop verklaarde te wachten op de 'nieuwe strategie' van de bisschoppen om met misbruik om te gaan.

Voorts ziet hij minder haast om naar justitie te stappen met dossiers over priesters op rust die bekend hebben. 'Maar het moet wel gebeuren'. Nieuwe feiten zou hij wel meteen aan justitie doorspelen.

Onze partners