Bisschop Léonard betaalde zwijggeld

29/04/10 om 08:36 - Bijgewerkt om 08:36

Een man zou vanaf zijn vijftiende bijna wekelijks zijn verkracht door de pastoor in zijn dorp. André Léonard werkte een financiële regeling uit.

Bisschop Léonard betaalde zwijggeld

© Belga

De krant De Morgen pakt donderdag uit met het verhaal van een man die vanaf zijn vijftiende bijna wekelijks werd verkracht door de pastoor in zijn dorp. Hij sprak daarover met André Léonard, in die tijd bisschop van Namen en eerste in lijn om de pedofiel een halt toe te roepen.

"Hij liet begaan. Er werd een financiële regeling uitgewerkt waardoor de pastoor een derde van mijn therapie zou betalen, ikzelf een ander derde en het bisdom nog eens een derde. Hoewel hij de feiten over de hele lijn had bekend, bleef de pastoor nog vijf jaar lang op post en maakte hij nog meer slachtoffers. Léonard heeft er alles aan gedaan om een rechtszaak te voorkomen", getuigt Joël Devillet.

De woordvoerder van Léonard wil over de zaak niet veel kwijt: "Er is in deze zaak al genoeg polemiek geweest, wij wensen op de aantijgingen van de heer Devillet niet te reageren."

Hij voert nog aan dat de rechtbank in Namen de aartsbisschop op 17 februari 2009 gedeeltelijk in het gelijk stelde in zijn burgerlijk geding met Devillet.

Er loopt wel nog een rechtszaak rond de invaliditeit van Devillet en zijn eis tot schadevergoeding voor geleden leed. "We laten het gerecht verder haar werk doen", aldus Eric De Beukelaer.

Lees meer over:

Onze partners