Bisschop Doornik wil proces tegen Vangheluwe

10/09/10 om 12:12 - Bijgewerkt om 12:12

Volgens Guy Harpigny moet Vangheluwe zich verantwoorden tijdens een kerkelijk proces.

Bisschop Doornik wil proces tegen Vangheluwe

© Belga

Bisschop Guy Harpigny van Doornik wil dat voormalig bisschop Roger Vangheluwe zich verantwoordt voor het seksueel misbruik dat hij heeft gepleegd tijdens een kerkelijk proces. Dat zegt hij vrijdag in Le Soir.

Harpigny is de bisschop die bevoegd is voor de dossiers over seksueel misbruik in de kerk. Volgens sommige experts in het canoniek recht kan er geen proces meer plaatsvinden omdat de feiten verjaard zijn, maar Harpigny laat verstaan dat de paus die beperking zou kunnen opheffen.

Harpigny staat in tegenstelling tot andere bisschoppen weigerachtig tegenover het voorstel van CD&V-senator en kerkjurist Rik Torfs, die wil dat Vangheluwe vraagt om terug te keren naar de lekenstaat.

Volgens Harpigny is er een proces nodig. 'Er moet een sanctie volgen, maar ook de rechten van de verdediging moeten gerespecteerd worden', aldus de bisschop. Een dergelijk kerkelijk proces zou gevoerd worden in Rome.

Harpigny wijst erop dat het onderdak van Vangheluwe in de abdij van Westvleteren maar tijdelijk is. 'Hij moet vertrekken. Het is niet gezond dat Vangheluwe in het bisdom blijft dat hij bestuurde', aldus Harpigny.

Onze partners