Bisschop De Kesel stelt celibaat in vraag

17/09/10 om 21:26 - Bijgewerkt om 21:26

De bisschop stelt het verplicht karakter van het celibaat voor priesters ter discussie.

Bisschop Jozef De Kesel stelt het celibaat als verplichting voor priesters ter discussie. Hij noemt vrouwen die priester zouden kunnen worden ook bespreekbaar. Volgens de Bisschoppenconferentie hebben slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk prioriteit.

Volgens de nieuwe Brugse bisschop zou het celibaat geen vereiste meer mogen zijn om priester te worden. 'Ik denk dat de kerk zich de vraag moet stellen of het verplichte karakter van het celibaat moet behouden blijven', zo zei De Kesel zaterdag op Radio 1.

Naast priesters die celibatair zijn, zouden ook mensen 'voor wie het celibaat menselijkerwijs onmogelijk is' de kans moeten krijgen om priester te worden, aldus de bisschop.

Vrouwelijke priesters

De Kesel regaeert niet afwijzend op de vraag of ook vrouwen priester zouden moeten kunnen worden. 'Dat is zeker bespreekbaar en dat hoop ik ook, maar dat ligt nog gevoeliger dan het probleem van het celibaat', aldus de bisschop.

Hij meent wel dat die discussie nog niet voor morgen is. 'Ik denk dat de discussie over het celibaat veel vlugger gevolg kan krijgen dan de discussie over de toelating van de vrouw tot het priesterambt', aldus De Kesel.

'Geen reden om nog te relativeren'

In een herderlijke brief van De Kesel die tijdens het weekeinde in alle kerken van het bisdom wordt voorgelezen, schrijft de bisschop dat er na lectuur van het eindrapport van de commissie-Adriaenssens over seksueel misbruik in de kerk echt geen reden meer is om de feiten te relativeren.

'We moeten als kerk onze verantwoordelijkheid nemen en niet langer blind zijn voor het onrecht en het onnoemelijke leed dat is geleden', aldus De Kesel.

'Slachtoffers misbruik prioriteit'

In een reactie op de verklaringen van De Kesel liet de Bisschoppenconferentie weten dat het debat over het verplicht karakter van het celibaat voor priesters moet gevoerd worden op het niveau van de kerk wereldwijd.

Volgens woordvoerder Jürgen Mettepenningen doet De Kesel zijn suggestie binnen de context van het seksueel misbruik, maar heeft wat er kan gedaan worden voor de slachtoffers daarvan prioriteit.

Onze partners