Biografie Michelle Martin: 'Ik schaam me. Ik voel me schuldig'

31/07/12 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:48

Michelle Martin veranderde van een leergierig, beleefd en verlegen meisje in een vrouw die kinderen liet verhongeren in een verborgen kelder van haar huis. Ze ziet zichzelf als een slachtoffer van Dutroux.

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, werd in 2004 door het hof van assisen van Aarlen tot dertig jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de misdaden begaan door haar ex-man, die levenslang kreeg zonder kans op vervroegde vrijlating. Martin mag nu vervroegd vrijkomen onder voorwaarden, zo besliste de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen.

Beleefd meisje

Michelle Martin was volgens de speurder die in 2004 haar moraliteitsverslag maakte, een leergierig, sociaal, verstandig en open kind. Een verlegen, ijverig, beleefd jong meisje dat zich vaak slecht in haar vel voelde, maar een gehard karakter had. Een vrouw die onderdanig was aan haar man en slachtoffer was van diens geweld.

Michelle Martins leven was erg getekend door het overlijden van haar vader, die om het leven kwam bij een verkeersongeval. Ze was toen zes jaar oud en zat bij hem in de wagen. De moeder van Martin kon het verlies niet aan en belandde in een depressie. Tegenover haar dochter werd ze heel autoritair. Ze verstikte het meisje volledig.

Vlijtige leerlinge

De schooltijd van Michelle Martin verliep zonder moeilijkheden. Ze was een vlijtige, leergierige en intelligente leerlinge, maar was duidelijk getekend door het feit dat ze geen vader meer had. Het basis- en secundair onderwijs bracht ze tot een goed einde. In het hoger onderwijs -Martin studeerde voor onderwijzeres- moest ze een jaar dubbelen.

Dutroux op de schaatsbaan

In 1981 -ze was toen 21 jaar- behaalde ze haar diploma. Martin was op die leeftijd echter niet klaar voor het beroepsleven. In 1981 kwam ze daarenboven in contact met Marc Dutroux. Ze zagen elkaar voor het eerst op de schaatsbaan van Vorst.

Dutroux, de God

Michelle Martin was onder de indruk van Marc Dutroux. "Het was een jongen met wie je gemakkelijk in contact kwam", zei ze over hem. Martin viel voor de charmes van Dutroux en algauw ontdekte ze het echte leven. Zelf noemde ze de ontmoeting met Dutroux "een reddingsboei na het leven bij haar moeder". Over Dutroux zei ze dat hij haar nieuwe God was geworden, net zoals haar vader vroeger.

Volgens kennissen week Michelle Martin algauw niet meer van Dutroux' zijde, terwijl ze wist dat hij al getrouwd was. In 1983 gaat ze met hem samenwonen. Het jaar daarop wordt hun eerste kind geboren. Martin en Dutroux zullen er nog twee krijgen, in 1993 en 1995.

Ontvoeringen

Volgens Martin wordt Dutroux almaar gewelddadiger en is ze genoodzaakt om hem in alles slaafs te volgen. In 1985 werkt ze actief mee wanneer hij verschillende minderjarige meisjes ontvoert en verkracht. Dat levert haar vijf jaar celstraf op waarvan ze er twee moet uitzitten.

Hoewel ze zich vaak beklaagde over zijn gewelddadig, buitensporig en onvoorspelbaar karakter, kon ze het niet over haar hart krijgen om hem te verlaten. In de gevangenis trouwde ze zelfs met hem. Dat was in het jaar 1988. "Als ik hem had verlaten, zou hij me weer opzoeken. En trouwens, hij is de vader van mijn kind", schreef Martin ooit in een brief aan haar moeder.

De duivel Dutroux

Dutroux komt na de veroordeling tot 13,5 jaar cel die hij voor de verkrachtingen opliep, in april 1992 vervroegd vrij. Martin beschrijft haar man op dat ogenblik als nog harder en brutaler. Volgens Martin begint hij in 1994 opnieuw over ontvoeringen te praten. Julie en Mélissa verdwijnen op 24 juni 1995. "Ik heb niet de reflex gehad om de meisjes te redden", gaf ze toe. "Ik was verplicht om mijn mond te houden. Er was altijd Dutroux, die duivel, met zijn doodsbedreigingen, zijn wreedheid en zijn wapen."

'Ik schaam me'

Na hun arrestatie in 1996, gebruikte Michelle Martin haar kinderen eveneens als "dekking". "Ik schaam me. Ik voel me schuldig over de overleden meisjes. Maar ik werd lichamelijk en geestelijk gemarteld door Dutroux. Ik wilde mijn kinderen niet verliezen. Zij waren en blijven de enige reden van mijn bestaan", merkte ze destijds op. Michelle Martin zei dat ze buiten Dutroux nooit een intieme relatie met iemand anders heeft gehad. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners