Bill Gates financiert groot Antwerps polio-onderzoek

30/11/15 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:44

Microsoftbaas Bill Gates trekt drie miljoen euro uit om een nieuw poliovaccin te laten testen door het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) van de Universiteit Antwerpen.

Bill Gates financiert groot Antwerps polio-onderzoek

© Reuters

Het nieuwe vaccin zou kinderverlamming de wereld uit moeten helpen, zo meldt Gazet van Antwerpen maandag. In totaal zijn er 400-500 proefpersonen voor nodig.

De Microsoftbaas heeft zichzelf als doel gesteld om kinderverlamming uit te roeien en laat daarvoor een nieuw, veiliger vaccin ontwikkelen in Indonesië. In 2018 zou het nieuwe vaccin op de markt kunnen komen, maar daarvoor moet het nog wel worden getest. Het CEV van de Antwerpse universiteit gaat die taak vanaf 2017 op zich nemen.

De Bill & Melinda Gates Foundation nam daarvoor zelf contact op met het centrum. "We zijn heel trots dat we samen met Bill Gates polio de wereld uit kunnen helpen", zegt professor Pierre Van Damme in de krant. Het onderzoeksteam is nog op zoek naar proefpersonen die willen meewerken aan het uittesten van de vaccins.

Deelnemers moeten tussen de 18 en 50 jaar oud zijn en in hun kinderjaren met druppeltjes in hun mond zijn gevaccineerd tegen polio, wat in die leeftijdscategorie normaal altijd het geval was in België. (Belga/JH)

Onze partners