Bijzitters boeken goedkope vlucht om zo burgerplicht te omzeilen

10/05/14 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:28

Steeds meer mensen die opgeroepen zijn als bijzitter bij de nakende verkiezingen, boeken een goedkope vlucht om aan deze taak te ontsnappen.

Bijzitters boeken goedkope vlucht om zo burgerplicht te omzeilen

© Reuters

Twee weken voor de verkiezingen duiken zowel geloofwaardige, als een heleboel gekke uitvluchten op van opgeroepen bijzitters. Een nieuwe trend dit jaar: verschillende Vlamingen boekten een spotgoedkope vlucht om zo niet te moeten bijzitten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Vrederechters reageren misnoegd en waarschuwen voor vervolging.

Honderden mensen kregen de afgelopen weken een brief in de bus waarin ze worden opgeroepen om op 25 mei te zetelen als bijzitter in een kiesbureau. Maar vrederechters over heel Vlaanderen vinden moeilijk kandidaten. Een heleboel redenen worden aangehaald om aan de burgerplicht te ontsnappen. Klassiekers zijn werken, communiefeesten of geen oppas voor de kinderen.

Maar in Herzele in Oost-Vlaanderen gaan de uitvluchten wel erg ver. Minstens tien bijzitters hebben een erg goedkope vlucht met Ryanair geboekt naar Italië, vertelt vrederechter Lieven Pluym in de krant. "Zo'n ticket kost amper twintig euro. Maar opvallend, de bijzitters kunnen geen terugvlucht of hotelverblijf voorleggen. Ook de partner of kinderen reizen niet mee. Ik geloof dus niet dat ze daadwerkelijk naar Italië zullen vertrekken", aldus Pluym. "Dergelijke uitvluchten zullen in elk geval doorgegeven worden aan de procureur des Konings."(AVE)

Lees meer over:

Onze partners