'Bijsturing artsenquota is wereld op zijn kop'

06/07/16 om 09:31 - Bijgewerkt om 09:30

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verdedigt volop de lijn van zijn partij in de discussie over het aantal nieuwe artsen. 'De Block beweert een formule te hebben, maar voor mij kan niet geraakt worden aan de 60/40-verdeling.'

'Bijsturing artsenquota is wereld op zijn kop'

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

"Voor mij kan niet geraakt worden aan de 60/40-verdeling", onderstreepte hij voor aanvang van het Overlegcomité met de andere regeringen van het land. Nochtans mikt federaal minister Maggie De Block van coalitiepartner Open VLD op een andere verhouding.

De numerus clausus is al jaren voer voor debat. Vlaanderen voerde een ingangsexamen in voor geneeskundestudenten, de Franse Gemeenschap werkt nu voor het eerst met een filter aan het einde van het eerste jaar. Dat zou een einde moeten maken aan het gebruik van RIZIV-nummers uit de toekomst zoals dat de voorbije jaren gebeurde over de taalgrens. De verdeling voor studenten die volgend academiejaar starten, zit echter al weken geblokkeerd.

De Block zelf volgt het wetenschappelijk onderbouwde voorstel van de planningscommissie met een verdeling 56,5/43,5. Bovendien zou de Franse Gemeenschap zeven jaar lang minder artsen erkennen dan ze eigenlijk mag, terwijl in Vlaanderen het omgekeerde zou gebeuren, argumenteert ze.

Onaanvaardbaar

N-VA ziet dat echter absoluut niet zitten. "De Block beweert een formule te hebben, maar voor mij kan niet geraakt worden aan de 60/40-verdeling", onderstreepte minister-president Bourgeois woensdagochtend. "Ik volg rector Rik Torfs, die zegt dat we voor paal staan. Wij doen wat moet en de slechte leerling wordt beloond."

Het voorstel van De Block noemt Bourgeois "de wereld op zijn kop". "Vlaanderen organiseert consequent al jaren toelatingsexamens die niet van de poes zijn. De Franse Gemeenschap heeft zich daar nooit mee gestoord. Hen nu belonen lijkt me voor elk weldenkend mens onaanvaardbaar." (Belga/TE)

Onze partners