Bijna tien procent van werkend Vlaanderen is "allochtoon"

04/07/14 om 06:47 - Bijgewerkt om 06:47

Van de 3,6 miljoen inwoners van Vlaanderen die op arbeidsleeftijd zijn, is 9,1 procent "allochtoon". Dat blijkt nu de Vlaamse sociale partners het eens zijn geworden over een nieuwe definitie van het begrip "allochtoon" in het arbeidsbeleid.

Bijna tien procent van werkend Vlaanderen is "allochtoon"

Het woord 'allochtoon' wordt begraven in Gent. © BELGA

Van de 3,6 miljoen inwoners van Vlaanderen die op arbeidsleeftijd zijn, is 9,1 procent "allochtoon". Dat blijkt nu de Vlaamse sociale partners het eens zijn geworden over een nieuwe definitie van het begrip "allochtoon" in het arbeidsbeleid, zo meldt De Standaard.

Al wie niet behoort tot de vijftien landen die voor 2004 toetraden tot de Europese Unie, wordt in de nieuwe definitie gecatalogeerd als "allochtoon". Dat betekent dat inwoners van landen als Estland, Polen, Bulgarije en Cyprus voortaan allochtonen zijn op de arbeidsmarkt.

Op die manier komt de Serv, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, tot een op de elf van de inwoners van Vlaanderen van 18 tot 60 jaar.

Voor Wallo­nië zou het gaan om één op de negen, voor Brussel meer dan één op de drie.

Tot nu toe hanteerden de verschillende spelers op de arbeidsmarkt andere methodes om allochtonen te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld op basis van de naam.

Lees meer over:

Onze partners