Bijna recordinvoer aan elektriciteit in oktober

© Belga

Zowat 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik in oktober in België werd ingevoerd. Verontrustend is dat de bijna recordinvoer er komt op een moment dat het elektriciteitsverbruik in ons land relatief laag ligt

België voerde in oktober bijna een record aan elektriciteit in, zo blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders. Het invoersaldo bedroeg 2.118 GWh, bijna het absolute maandrecord van 2.131 GWh dat dateert van maart 2008. Als echter gekeken wordt naar het netto invoersaldo (verschil tussen invoer en uitvoer), was oktober 2012 wél een absolute recordmaand, met 1.878 GWh.

Zowat 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik in oktober in België werd ingevoerd. Dat ons land almaar meer elektriciteit moet invoeren, is geen verrassing.

Een aantal kerncentrales, zoals Doel 3 en Tihange 2, liggen al maanden stil als gevolg van haarscheurtjes. “De gecentraliseerde productie (dus los van zonnepanelen voor eigen verbruik, nvdr) ligt op een historisch laag niveau”, merkt Synergrid op.

Verontrustend

Verontrustend is wel dat de bijna recordinvoer er komt op een moment dat het elektriciteitsverbruik in ons land relatief laag ligt. In elk geval lager dan het niveau van oktober 2009. Zo daalde het verbruik van de grote industriële klanten, die op het Elianet aangesloten zijn, tot minder dan 2 TWh.

Voor klanten van de distributienetbeheerders lag het verbruik ongeveer op het niveau van oktober 2011, maar onder dat van 2009 en 2010. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content