Bijna helft gemeenten Halle-Vilvoorde boycot verkiezingen

18/05/10 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:21

De burgemeesters van minstens 16 van de 35 gemeenten in het arrondissement Halle-Vilvoorde weigeren de verkiezingen van 13 juni te organiseren. Ze protesteren daarmee tegen het niet splitsen van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Bijna helft gemeenten Halle-Vilvoorde boycot verkiezingen

© Belga

Dat meldt de krant De Morgen op basis van een eigen rondvraag.

"Wij volgen het advies van de Conferentie van Burgemeesters en zullen geen verkiezingen organiseren", klinkt het onder meer in Gooik, Lennik, Halle, Overijse, Grimbergen, Herne, Pepingen, Meise, Londerzeel en Roosdaal.

"Volgens de grondwet verkeren we in de administratieve onmogelijkheid om een legale stembusgang te organiseren. Bovendien zou onze splitsingsstrijd anders voor niets geweest zijn."

Gouverneur

Door de boycot van de 16 gemeenten komt de organisatie terecht op de schouders van de Vlaams-Brabantse provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

In een tiental andere gemeenten, waaronder Galmaarden, Vilvoorde, Merchtem en Steenokkerzeel, zullen de burgemeesters de verkiezingen wel zelf organiseren, maar zetten ze geen of slechts een beperkt aantal aanplakborden om de Franstalige partijen geen forum te geven.

De Morgen merkt ook op dat de burgemeesters die de verkiezingen weigeren te organiseren op twee uitzonderingen na allemaal van de CD&V zijn.

Brief

Ontslagnemend minister van Binnenlandse zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) is boos op enkele Vlaamse burgemeesters uit Halle-Vilvoorde die in een brief uitleggen hoe de verkiezingen geboycot kunnen worden, meldt de VRT.

Turtelboom kan zelf niet optreden tegen de burgemeesters. Het zal later aan de rechtbanken zijn om uit te maken of er iemand vervolgd wordt.

Onze partners