Bijna elke misdaad kan voor correctionele rechtbank

25/06/15 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Misdaden zullen in de toekomst enkel nog uitzonderlijk door het Hof van Assisen worden behandeld.

Bijna elke misdaad kan voor correctionele rechtbank

© Thinkstock

Het openbaar ministerie zal voortaan kunnen beslissen elke misdaad naar de correctionele rechtbank te verwijzen. Er gelden twee uitzonderingen: ernstige criminele feiten tegen politiemensen en misdaden waarbij minderjarigen betrokken zijn en de familie zich verzet tegen een correctionalisering.

De maatregel maakt deel uit van het wetsontwerp waarmee minister van Justitie Koen Geens wijzingen aanbrengt in het strafrecht en de strafvordering. Het gaat om de zogenaamde Potpourri II. Die heeft tot doel de procedures terug te schroeven en efficiënter te maken, wat voor een snellere Justitie en lagere werklast moet leiden. De tekst bevat een tweehonderdtal bepalingen met een reeks "quick wins", die Justitie toelaten nu al "een bocht te nemen".

Nieuwe strafmaat

Over de grote hervorming van het strafrecht waar de minister op broedt, zijn via het kabinet al gesprekken met experten opgestart, liet Geens donderdag na afloop van de ministerraad verstaan.

Een opvallende ingreep is om voor bijna alle misdaden correctionalisering mogelijk te maken. Het blijven de openbare ministeries en onderzoeksgerechten die daarover zullen beslissen. Minder procedures voor Assisen betekent ook een besparing. Zo merkte de CD&V-minister op dat het proces rond de Hell's Angels 1,1 miljoen euro kostte.

Tegen een uitspraak van de correctionele rechtbank is beroep mogelijk, in tegenstelling tot bij een arrest van het Hof van Assisen. Om te kunnen correctionaliseren, is een verzachtende omstandigheid nodig, waardoor de straffen vaak iets lager uitvallen dan voor Assisen. Daarom voert het wetsontwerp een nieuwe strafmaat in van 40 jaar voor wie bij correctionalisering een levenslange straf wordt opgelegd. (Belga/TE)

Onze partners