Bijna 900 dossiers GAS-boetes vorig jaar in Kortrijk

Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk (Open VLD) © Belga

In 2013 zijn in de West-Vlaamse centrumstad Kortrijk 856 dossiers voor gemeentelijke administratieve sancties (GAS) opgemaakt. Dat is een stijging van 37,4 procent in vergelijking met 2012, blijkt uit cijfers die burgemeester Vincent Van Quickenborne voorstelde

Het aantal winkeldiefstallen, goed voor de meeste dossiers, steeg van 216 tot 296. Voor sluikstorten waren er 172 dossiers, of 100 meer dan het jaar voordien. Er waren ook 87 dossiers voor beschadigingen. Het gaat hierbij onder meer om schade aan wachthokjes op het perron van het station.

Daarnaast kregen 73 wildplassers een vermaning en werden er 23 dossiers opgesteld voor hondenpoep. Dat laatste was een actiepunt. In 2012 werd daarvoor geen enkele GAS-boete uitgeschreven. Ondanks de 23 dossiers merkt de stad dat het aantal niet-opgeruimde hondendrollen met de helft is verminderd.

Nachtlawaai

Er waren ook positieve cijfers, zoals een fikse afname in het fenomeen “treintje rijden”. Dat is een verkeersfenomeen waarop een bestuurder bij het buiten rijden van een parking aan de bumper van een voorligger kleeft om niet te moeten betalen. Ook nachtlawaai verdween uit de top vijf. In Kuurne en Lendelede, die ook deel uitmaken van politiezone Vlas, waren er respectievelijk 67 en 6 inbreuken.

“We gaan verstandig om met GAS-boetes en zullen ook in de toekomst geen absurde maatregelen nemen”, zegt Van Quickenborne. Toch bestaat de kans dat het aantal dossiers volgend jaar spectaculair zal toenemen. Vanaf dit jaar wordt opgetreden tegen verkeersinbreuken als stilstaan of parkeren waar dat niet mag.

Parkeren

“Maar ons focuspunt komt volgend jaar te liggen op het milieu en sluikstorten. Van hondenpoep tot zwerfvuil en het lozen van bouwmateriaal”, zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn, verwijzend naar de campagne “Kortrijk op zijn properst”.

Van Quickenborne benadrukt overigens dat niet elk dossier effectief tot een boete leidt. Die cijfers komen ongeveer uit op de helft. “Er is een groot verschil tussen een dossier en een boete. Dat wordt vaak vergeten.”

Veel dossiers worden opgelost door bemiddeling. Een reeks andere dossiers wordt overgenomen door het parket, zoals winkeldiefstallen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content