Bijna 500 mensen geweigerd aan Dienst Vreemdelingenzaken

31/08/15 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:50

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft opnieuw mensen moeten weigeren. 500 mensen zullen later deze week moeten terugkomen.

Bijna 500 mensen geweigerd aan Dienst Vreemdelingenzaken

© belga

Maandagmorgen zijn bijna 500 mensen geweigerd aan de deuren van de Dienst Vreemdelingenzaken. De 40 asielzoekers die vrijdag geweigerd werden, werden samen met 220 nieuwkomers binnengelaten. De rest moet terugkomen op dinsdag (200), woensdag (200) en donderdag (60).

Vorige week kende de instroom van asielzoekers al een nieuw hoogtepunt. Voor het eerst slaagde DVZ er niet in de achterstand van het begin van de week weg te werken, waardoor de dienst elke dag mensen moest weigeren.

Meest kwetsbare voorrang

Ook deze maandag overtrof de wachtrij voor de asielzoekers aan de Antwerpsesteenweg de taferelen van vorige week. Volgens de politie stonden maar liefst 1.000 mensen op het voetpad te wachten voor de deuren van de dienst om 8 uur openden. In die rij staan vaak ook mensen die voor een opvolggesprek komen, of familie en vrienden die mee komen wachten.

Wie vorige vrijdag geweigerd was, kreeg samen met de gezinnen met kinderen, de zieken en de ouderen voorrang op de andere asielzoekers. In totaal gebeurden 214 inschrijvingen, wat door het grote aantal families goed is voor 260 mensen. Daarmee had de Dienst opnieuw haar maximumcapaciteit voor de dag bereikt. De andere circa 500 wachtenden kregen een oproep om dinsdag (200 personen), woensdag (200 personen) of donderdag (60 personen) terug te komen. Op die manier houdt de dienst plaats om elke dag de meest kwetsbare nieuwkomers voorrang te geven.

Nieuwe werkkrachten

Op dinsdag 1 september komen vier extra personeelsleden het team aan de wachtzaal van DVZ versterken. Tijdens de ministerraad van vorige vrijdag werd nog een totaal van 60 tot 70 nieuwe krachten toegezegd, waarvan een groot deel voor de wachtzaal, maar zij moeten eerst nog aangenomen worden en zullen niet meteen inzetbaar zijn. (Belga/AVE)

U wilt vluchtelingen helpen? Lees hier wat u kunt doen

Onze partners