Bijna 3.000 manifestanten voor Palestijnen in Brussel

25/07/14 om 20:09 - Bijgewerkt om 20:09

In Brussel bracht een pro-Palestijnse manifestatie tussen de 2.500 en 3.000 mensen op de been. 'Het is hoog tijd om de mythe van twee staten te vervangen door een enkele staat voor Palestijnse en Israëlische burgers', aldus de organisator Nordine Saïdi.

Bijna 3.000 manifestanten voor Palestijnen in Brussel

© Belga

De pro-Palestijnse manifestatie in Brussel heeft volgens de politie tussen de 2.500 en 3.000 mensen op de been gebracht. De deelnemers verzamelden op het Albertinaplein en trokken vervolgens naar het Jean Reyplein in de Europese wijk. De manifestatie werd georganiseerd door de Beweging van Palestijnse Burgers.

Aan de kop van de stoet liep een twintigtal kinderen, een verwijzing naar de burgerbevolking die zwaar te lijden heeft onder het conflict in de Gazastrook. Verder in de stoet was hier en daar een vlag van de islamistische beweging Hamas te zien. Er dook ook een bord met een verwijzing naar de Libanese sjiitische beweging Hezbollah op.

Enkele tientallen jongeren met gecamoufleerd gelaat zorgden verschillende keren voor problemen en probeerden onder andere de politieagenten lastig te vallen. Ze werden door de andere manifestanten massaal getrakteerd op boegeroep. De organisatoren lanceerden daarop onmiddellijk een oproep tot kalmte. De politie heeft uiteindelijk geen enkele arrestatie verricht.

Mythe doorbreken

Op het einde van de manifestatie werden enkele toespraken gehouden. 'Het is hoog tijd om de mythe van de twee staten te vervangen door een enkele staat die plaats biedt aan de Palestijnse en Israëlische burgers', verklaarde organisator Nordine Saïdi. "Ik ben een fervente antiracist en de beschuldiging van antisemitisme intimideert mij niet en zal mij het zwijgen niet opleggen. (...) Verwar geen joden met zionisten, zoals zij moslims en terroristen met elkaar verwarren', klonk het. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners