'Bijkomende regeringsmaatregelen niet op de kap van de gezinnen'

30/11/14 om 13:23 - Bijgewerkt om 13:23

'Indien de regering bijkomende maatregelen moet nemen - en dat is meestal het geval in een legislatuur - zullen die de gezinnen niet treffen', beloven CD&V'er Raf Terwingen en Zuhal Demir (N-VA).

'Bijkomende regeringsmaatregelen niet op de kap van de gezinnen'

Raf Terwingen © Belga

Volgens oppositieleden Karin Temmerman (SP.A) en Kristof Calvo (Groen) in De Zevende Dag zijn de maatregelen onevenwichtig en treffen ze enkel de gezinnen. Zuhal Demir (N-VA) liet geen kans liggen om te benadrukken dat de zware inspanningen die van de bevolking gevraagd worden het gevolg is van 25 jaar socialistisch bewind. "En zij zaten daar niet bij?", reageerde Temmerman, wijzend op Luk Van Biesen en Raf Terwingen. Open VLD en/of CD&V maakten de afgelopen kwarteeuw ook deel uit van de regering.

Tax shift

Raf Terwingen herhaalde dat CD&V verder wil gaan met het realiseren van de tax shift, die ook de Europese Commissie vraagt. Dat moet volgens hem ook de leidraad zijn bij bijkomende maatregelen, die telkens in de loop van de legislatuur opduiken. Die bijkomende maatregelen mogen niet meer de gezinnen treffen, stelde hij.

Na aandringen schaarde ook Zuhal Demir zich achter deze stelling. "Dat is logisch", stelde ze, maar in een adem wees ze ook op de noodzaak om de uitgaven van de overheid te verminderen. Van Biesen ging niet zo ver als zijn collega's. Voor hem ligt de prioriteit in het vinden van voldoende ontvangsten om de uitgaven te betalen. Een vermogenswinstbelasting helpt daar volgens hem niet bij omdat de inkomsten ervan door de grillen van de beurs niet gegarandeerd zijn.

Verkoop van overheidsbedrijven

Het verkopen van overheidsbedrijven staat in het regeerakkoord, stelden de Kamerleden van de meerderheid, maar Terwingen waarschuwde ervoor om de overheidsbedrijven niet te veel in de etalage te plaatsen omdat dan de waarde daalt. Het is de enige manier om de overheidsschuld te doen dalen, stelde Van Biesen.

Karin Temmerman waarschuwde dat de verkoop van overheidsbedrijven geen structurele maatregel is. Eens de verkoop gerealiseerd, verdwijnen ook de dividenden. Over de verkoop van Belfius, kan volgens haar wel gesproken worden. (Belga/TE)

Onze partners