'Bij N-VA wordt champagne geschonken'

12/03/13 om 09:49 - Bijgewerkt om 09:49

Na de uitspraak van Karel De Gucht, gisteren in De Morgen, dat de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten destijds tot stand kwam na chantage door de christendemocraten, is het ACW opnieuw het onderwerp voor de krantencommentaren.

Na de uitspraak van Karel De Gucht, gisteren in De Morgen, dat de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten destijds tot stand kwam na chantage door de christendemocraten, is het ACW opnieuw het onderwerp voor de krantencommentaren.

Gazet Van Antwerpen: 'Bij N-VA wordt champagne geschonken' 'We weten het nu zeker,' schrijft Paul Geudens in Gazet Van Antwerpen. 'Het kan niet anders. Karel De Gucht haat CD&V en het ACW nog meer dan N-VA, een partij die hij ooit als een bende 'caractériels' bestempelde. Waarom zou hij anders zo uithalen naar de christelijke politiek wereld.

Ik kan mij voorstellen dat op het hoofdkwartier van N-VA gisteren een paar flessen champagne werden ontkurkt. Toen Peter Dedecker en Jan Jambon op 14 februari hun duivels ontbonden tegen het ACW en Arco, hebben zij in hun stoutste dromen nooit durven vermoeden dat hun beschuldigingen een dergelijk effect zouden hebben.'

De Morgen: 'De nochtans niet onterechte uitval van Karel De Gucht' 'Op televisie mochten Gwendolyn Rutten en Wouter Beke in Terzake de vredespijp komen roken, na de nochtans niet onterechte uitval van Karel De Gucht over de Arco-deal, die destijds de liberalen door de strot was geramd, na stevige druk van CD&V en ACW, ' schrijft Yves Desmet in De Morgen.

Desmet stelt vast dat ACW vasthoudt aan 'de inmiddels bekende mantra dat er niets onwettelijks gebeurd is en dat ACW alleen maar slachtoffer is van een politieke aanval.'

Het Laatste Nieuws: 'De Gucht miste een kans om te zwijgen'

'Andermaal miste De Gucht een kans om te zwijgen,' meent Jan Segers in Het Laatste Nieuws. 'Als caractériel par excellence heeft hij vaak gelijk, maar vaak op het verkeerde moment.'

'Tussen de geviseerde CD&V van Wouter Beke en pestkop MR van Didier Reynders gaat geen liefde verloren. Volgens Wouter Beke is de regering nooit een Valentijnscoalitie geweest. Dat is een understatement. Een gedwongen huwelijk is het.'

Het Nieuwsblad: 'Plooien gladgestreken'

In Het Nieuwsblad stelt Liesbeth Van Impe vast dat de Wetstraat nog altijd een ingebouwde noodrem heeft om te vermijden dat men politiek uit de bocht vliegt. 'De gemoederen zijn ietwat gekalmeerd,' nadat Wouter Beke en Gwendolyn Rutte publiekelijk de plooien gladstreken in Terzake. 'Maar het zou iets te gemakkelijk zijn om te denken dat daarmee het hele probleem van de baan is. Al was het maar omdat de dreiging van nieuwe onthullingen blijft bestaan.

De Standaard: 'Tijd om niet langer achteruit te kijken'

'Toen Europees commissaris Karel De Gucht gisterochtend, ouder gewoonte, de uitslaande brand met nog wat extra olie te lijf ging, kon je vrezen dat de stoppen aan het doorslaan waren,' schrijft Bart Sturtewagen in De Standaard.

'Maar kijk wat een goed gesprek kan doen: aan het einde van een bewogen dag waren Beke en De Guchts partijvoorzitster Gwendolyn Rutten het gisteravond alweer roerend eens dat het tijd is om niet langer achteruit te kijken, maar de blik voorwaarts te wenden. Er liggen zware uitdagingen te wachten en er moet worden geregeerd. Dat is wat de burger verwacht.' (EE)

Onze partners