‘Bij langdurige stroompanne dreigt ramptoestand’

Als de stroom uitvalt, zal niet alleen het licht uitvallen, maar dreigen er ook verkeersproblemen door het uitvallen van het openbaar vervoer, verkeerslichten en wegsignalisatie. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Het Federaal Planbureau heeft berekend dat een plotse totale landelijke stroompanne de Belgische economie tientallen miljoenen euro zou kosten.

Door pannes en herstellingswerken in kerncentrales van Doel en Tihange dreigt de stroomvoorziening de komende maanden in het gedrang te komen. En dat zou volgens het Federaal Planbureau rampzalige gevolgen kunnen hebben, zo weet Het Nieuwsblad.

Een uur zonder stroom betekent volgens berekeningen van het Planbureau immers een schade voor de Belgische economie van 120 miljoen euro. Een langdurige stroompanne van langer dan acht uur zou helemaal een catastrofe zijn. Dan zou volgens het Planbureau een ‘ramptoestand’ aanbreken, onder andere omdat veel noodgeneratoren niet gemaakt zijn om urenlang te draaien.

Zo komt de veiligheid en het dagelijkse functioneren van bijvoorbeeld hulpbehoevenden in rusthuizen in het gedrang omdat ze sterk afhankelijk zijn van elektrische apparaten.

Verkeersproblemen

Als de stroom uitvalt, zal niet alleen het licht uitvallen, maar dreigen er ook verkeersproblemen door het uitvallen van het openbaar vervoer, verkeerslichten en wegsignalisatie. Ook het internet- en telefoonverkeer dreigt grondig verstoord te worden. Daarnaast valt ook de verwarming uit, ook als u met aardgas verwarmt, want het aardgas raakt niet meer tot bij u thuis. De compressiestations die het aardgas door de leidingen pompen, werken immers op elektriciteit.

De energie-experts vrezen ook voor eventuele mi­lieugevolgen, wanneer gecompliceerde productieprocessen plots worden onderbroken. In een aantal sectoren zou dat ertoe leiden dat allerlei stoffen worden uitgestoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content