'Bij collectief ontslag niet enkel 50-plussers en jongeren viseren'

20/01/12 om 07:57 - Bijgewerkt om 07:57

Bedrijven mogen bij collectief ontslag niet langer de 50-plussers en jongeren viseren. Minister van werk De Coninck wil dat de leeftijdspiramide van het bedrijf wordt gerespecteerd bij ontslagen.

'Bij collectief ontslag niet enkel 50-plussers en jongeren viseren'

© Belga

Bedrijven mogen bij collectief ontslag niet langer de 50-plussers viseren. Ze moeten de ontslagen evenredig spreiden over alle leeftijdsgroepen. Dat zegt minister van Werk Monica De Coninck in De Standaard.

Op de federale ministerraad zullen een reeks maatregelen besproken worden die de spelregels van de arbeidswetgeving veranderen. Vooral de maatregelen rond collectief ontslag zullen grondig worden aangepakt. De maatregelen die nu op tafel liggen moeten de werkgevers aansporen tot gedragsverandering en zouden volgens Monica De Coninck al besproken zijn met de sociale partners.

De Coninck wil dat de leeftijdspiramide van het bedrijf wordt gerespecteerd bij ontslagen. Dat komt neer op een verbod om bij herstructureringen en collectieve ontslagoperaties alleen de ouderen te ontslaan, of bijvoorbeeld alle jongeren buiten te gooien.

Drie leeftijdsgroepen

De minister werkt met drie leeftijdsgroepen: -30, 30-55, en 55+. De cijferverhouding tussen die groepen in het aanwezige personeelsbestand moet terug te vinden zijn in de ontslagen. Een afwijking met 10 procent is mogelijk en er kan een verschil gemaakt worden per bedrijfsafdeling. Ook sleutelfuncties kunnen uitgezonderd worden. Bij niet-naleving verliest het bedrijf twee jaar lang zijn lastenverminderingen. (Belga/INM)

Onze partners