Bier wordt fors duurder vanaf maart 2012

© Belga

Bierbrouwer AB InBev verhoogt vanaf 1 maart 2012 de prijs van bakken en blikken bier aan de supermarkten en groothandelaars met gemiddeld zo’n 6 procent. Sectorgenoot Alken-Maes doet hetzelfde vanaf 12 maart.

Bierbrouwer AB InBev verhoogt vanaf 1 maart 2012 de prijs van bakken en blikken bier aan de supermarkten en groothandelaars met gemiddeld zo’n 6 procent. Sectorgenoot Alken-Maes doet hetzelfde vanaf 12 maart. Over een mogelijke prijsaanpassing voor vaten, bestemd voor de horecasector, zullen beide bierbrouwers later beslissen.
De prijsverhoging van zo’n 6 procent is hoger dan de inflatie, maar, zo nuanceert woordvoerster van AB InBev Karen Couck, de prijsverhoging die in 2011 werd doorgevoerd “viel toen lager uit dan de inflatie”. Bovendien, zo beklemtoont Couck, “moet deze prijsverhoging in zijn context geplaatst worden”. Ten eerste zijn de marktprijzen voor basisgrondstoffen zoals graan, maïs en tarwe op een jaar tijd met 15 tot 45 procent gestegen, “de grootste stijgingen die we ooit gekend hebben”. Daarnaast zijn ook de prijzen voor energie en verpakkingsmaterialen verder de hoogte ingegaan. Tot slot is er ook nog de loonindexatie. “Dat alles vertaalt zich in een aanzienlijke verhoging van onze kosten”, besluit Couck.

De vorige prijsaanpassingen bij AB InBev en Alken-Maes dateren van juni 2011. Toen voerden beide bedrijven zowel voor de groothandelklanten als voor de bierhandelaars een gemiddelde bierprijsstijging van 3 procent door.

Prijsafspraken

Als de bierbrouwers AB InBev en Alken-Maes nagenoeg tegelijkertijd hun prijzen voor de groothandel even sterk verhogen, dan kan een onderzoek van de mededingingsautoriteiten aangewezen zijn. Op die manier moet worden nagegaan of er wel sprake is van eerlijke concurrentie, zo laat woordvoerder Ivo Mechels van consumentenorganisatie Test-Aankoop weten.

Ivo Mechels van Test-Aankoop stelt vast de aangekondigde stijging “opvallend groot” is. Maar of deze prijsstijgingen duiden op prijsafspraken, kan hij niet zeggen. “De wet verbiedt niet alleen prijsafspraken, maar ook ‘onderlinge afgestemde feitelijke gedragingen'”, verduidelijkt Mechels. “Het is aan de mededingingsautoriteiten om daarvoor het bewijs te leveren.”

“Maar als het inderdaad zo is dat de twee grootste brouwers zo goed als gelijktijdig een even hoge prijsstijging doorvoeren”, zo stelt hij onder enig voorbehoud, “dan ben ik er inderdaad voorstander van dat de mededingingsautoriteiten een onderzoek opstarten”. De woordvoerder vreest ook dat de supermarkten en groothandelaars de prijsstijging zullen doorrekenen aan de klanten. “Ik hoop dat de consument in 2012 zijn pils niet links moet laten liggen voor een bakje troost”, zegt hij daarover. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content