BHV: 'N-VA heeft grote bek, maar veel te korte pootjes' (CD&V)

12/07/12 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

De Kamer buigt zich twee dagen lang over de splitsing van de kieskring BHV. De debatten verlopen alvast uiterst geanimeerd.

BHV: 'N-VA heeft grote bek, maar veel te korte pootjes' (CD&V)

© Belga

De Kamer buigt zich twee dagen lang over de splitsing van de kieskring BHV, de beroepsprocedure voor de benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten, de herfinanciering van Brussel, de Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap en de politieke vernieuwing.

Ben Weyts (N-VA) zette meteen de toon bij de bespreking van het pakket wetsontwerpen. Weyts hekelde dat de akkoorden net meer communautaire heibel zullen veroorzaken en dat de taalgrens eigenlijk de facto wordt opgeheven. "De Franstaligen krijgen allerlei 'speciallekes' die in de Grondwet worden gebetonneerd", sprak Weyts.

Apartheid aan de Zenne

Hij benadrukte daarbij dat de Vlaamse Brusselaars in de toekomst wellicht geen verkozene meer zullen hebben in de Kamer. Eén van de rode draden in de akkoorden is volgens hem de zuivering van Brussel - onder andere door de hervorming van het gerechtelijk arrondissement. "Apartheid aan de Zenne", klonk het.

Een andere "constante" is dat de Franstaligen zich niet aanpassen aan de realiteit, maar dat de realiteit wordt aangepast aan de Franstaligen. Daarbij laakte hij dat de "balorige Franstalige burgemeesters" voortaan ook voor Franstalige rechters kunnen verschijnen die "ongetwijfeld objectief recht zullen spreken". Weyts kondigde nog aan dat N-VA in de gemeenten waar ze het na 14 oktober eventueel voor het zeggen zal hebben, niet zal meewerken aan de hoofdstedelijke gemeenschap. Hij vroeg zich af of het om "een lege doos", dan wel "het paard van Troje" gaat.

Hij besloot dat de Vlaamse partijen die het akkoord sloten, "beter niets hadden gedaan". Volgens hem zijn diegenen "die beweren te onderhandelen over het behoud van het land, eigenlijk diegenen die écht bezig zijn met de splitsing van het land. Elke Vlaamse toegeving past in dit plan".

De zaak laten verrotten

De N-VA'er kreeg meermaals weerwerk vanuit de acht partijen die het communautaire akkoord overeenkwamen. "U maakt in Vlaanderen regelmatig compromissen, maar op Belgisch niveau is dat onmogelijk. U zegt dat het met u een 'walk over' zou zijn geweest, dat u over de Franstaligen heen zou zijn gewalst. Wie gelooft dat?", stelde fractieleider Patrick Dewael (Open Vld). "In uw mentale ingesteldheid is een compromis op Belgisch niveau onmogelijk. Uw ganse onderhandelingstactiek bestond eruit geen oplossing te vinden en de zaak te laten verrotten".

Ook Michel Doomst (CD&V) liet zich niet onbetuigd. Hij vergeleek N-VA met een krokodil: "een geweldig grote bek, maar veel te korte pootjes om tot resultaat te komen". Voor Gerolf Annemans (Vlaams Belang) stelt het probleem zich vooral rond de techniek die de Vlamingen hebben gebruikt. "Als je bereid bent te onderhandelen, al is het maar met een lepeltje suiker, dan is het een kwestie van tijd alvorens er een hoop toegevingen komt", aldus Annemans, die zei ook het compromis van toenmalig koninklijk verduidelijk Bart De Wever onaanvaardbaar te vinden.

'Waarom trekt u de stekker er niet uit?'

Weyts richtte zich overigens nog tot de groenen, die samen met de zes meerderheidspartijen het akkoord steunen. "Men heeft u al drie keer gerold. Waarom trekt u de stekker er niet uit?", dixit de N-VA'er. Waarop Stefaan Van Hecke (Ecolo-Groen) nogmaals probeerde het verschil duidelijk te maken tussen de zes meerderheidspartijen en de acht partijen die het institutioneel akkoord sloten. Hij begrijpt naar eigen zeggen de frustratie van N-VA omdat een deel van haar programma met deze teksten wordt uitgevoerd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners