BHV leidt tot spanningen in de Vlaamse meerderheid

05/10/11 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:17

In de nasleep van het bereikte akkoord over BHV waarschuwde de N-VA, Vlaams minister-president Kris Peeters vandaag in het Vlaams parlement dat het geen inbreuken op de taalwetgeving zal tolereren.

BHV leidt tot spanningen in de Vlaamse meerderheid

© Belga

Het akkoord over de splitsing van het gerechtelijke arrondissement BHV leidt tot spanningen in de Vlaamse meerderheid, met name tussen CD&V en N-VA.
Terwijl Vlaams minister-president Kris Peeters niet meteen elementen ziet die indruisen tegen het regeerakkoord of de Octopusnota, spreekt coalitiepartner N-VA dreigende taal. "Wanneer er een inbreuk is op de principes van de taalwetgeving, is er wat ons betreft een groot probleem", aldus Mark Demesmaeker.

In antwoord op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Joris Van Hauthem herhaalde minister-president Kris Peeters dat hij de federale deelakkoorden pas definitief zal beoordelen als alle teksten en akkoorden op tafel liggen. Maar Peeters ziet niet meteen elementen die indruisen tegen het Vlaamse regeerakkoord en de Octopusnota.

CD&V en N-VA in de clinch
Maar coalitiepartner N-VA lijkt dat anders te zien. "Op basis van wat wij gehoord hebben, kunnen wij enkel besluiten dat de Vlaamse onderhandelaars opnieuw toegeven aan de Franstalige onwil om Vlaanderen te zien als een Nederlandstalig gebied en dat er een Franstalige onwil is om Brussel te zien als een tweetalig gebied", aldus Mark Demesmaeker. De N-VA'er zet daarmee de verhoudingen in de Vlaamse regering opnieuw op scherp.


Volgens Demesmaeker zal zijn partij ook pas het bilan opmaken als de teksten en akkoorden op tafel liggen. "Maar laat één ding duidelijk zijn. Wanneer er een inbreuk is op de principes van de taalwetgeving of van de indeling van dit land in taalgebieden is er wat ons betreft een groot probleem", aldus Demesmaeker.

Quid N-VA

Opnieuw dringt de vraag zich op: quid N-VA? Aan de ene kant is die houding van regeringspartij N-VA koren op de molen van oppositiepartijen Vlaams Belang en LDD die de N-VA oproepen om klaar en duidelijk te zeggen dat het bereikte akkoord indruist tegen het Vlaams regeerakkoord en de Octopusnota.

Aan de andere kant begint de herhaalde forse kritiek van de N-VA op de bereikte deelakkoorden de CD&V duidelijk op de zenuwen te werken. Zo haalde CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy scherp uit naar de houding en het woordgebruik van sommige N-VA'ers. Hij verwees daarbij naar N-VA-voorzitter Bart De Wever die woensdagochtend nog sprak van de "koloniale" houding van de Franstaligen. Van Rompuy: "Uw argumenten tegen de akkoorden worden elke dag demagogischer en hebben steeds minder inhoud, omdat u heel goed weet dat dit een zeer correcte en juiste splitsing is". (Belga/INM)

Onze partners