BHV: CD&V betaalt vakantiereis parlementairen terug

21/05/12 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

'Dit is een schande zonder meer.' Dat zegt Knack-directeur Rik Van Cauwelaert in een reactie op het voornemen van CD&V om de reis terug te betalen van parlementsleden die hun vakantieplannen moeten wijzigen om de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) goed te keuren.

BHV: CD&V betaalt vakantiereis parlementairen terug

© Belga

De partijen van de meerderheid hebben hun parlementsleden gezegd dat ze op 21 juli niet op vakantie mogen vertrekken. Op die dag begint het zomerreces, maar de partijen vrezen voor enige vertraging bij de goedkeuring van de splitsing van BHV. Ze willen dat die splitsing er absoluut komt voor het reces.

De parlementsleden van SP.A, CD&V, Open VLD en Groen kregen het signaal dat ze niet op vakantie kunnen vertrekken. Dat zorgt alvast voor problemen bij CD&V. Enkele parlementsleden moeten hun plannen grondig wijzigen, wegens al geboekt.

'Voldoende gewaarschuwd voor uitstel'

'Dat is vreemd,' zegt Knack-directeur Rik Van Cauwelaert. 'De partijen wisten dat er enig uitstel zou zijn bij de goedkeuring van de splitsing van BHV. Ze zouden het althans moeten weten want er is voldoende voor gewaarschuwd, onder meer door specialisten als Fernand Keuleneer.'

De parlementsleden van CD&V hoeven zich geen zorgen te maken. Fractieleider Raf Terwingen zei aan De Standaard en Het Nieuwsblad dat zijn fractie zal tussenkomen in de kosten voor extra verplaatsingen.

Dat betekent dat parlementsleden die hun vakantie boekten op een tijdstip waarvan ze wisten dat het een probleem zou zijn voor hun werk, nu de kosten voor hun reis kunnen verhalen op hun fractie die gefinancierd wordt met gemeenschapsgeld.

'Geld dient om werking instellingen te garanderen'

'Dit is een schande zonder meer,' zegt Rik Van Cauwelaert. 'De partijen krijgen hun geld van de overheid of de gemeenschap. Dat geld is bedoeld om de werking van de instellingen te garanderen, niet om de vakantie van parlementsleden te betalen.'

Raf Terwingen was niet meer bereikbaar voor commentaar.

Voor veel parlementsleden dreigt de vakantie dit jaar helemaal in het water te vallen. Ten laatste half augustus starten de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. (EE)

Onze partners