“BHV-akkoord niet goed voor Brusselse Vlamingen”

© Belga

Het BHV-akkoord zorgt ervoor dat de Vlamingen in de Kamer van 88 op 86 terugvallen, vermits de twee Vlaamse zetels in Brussel verdwijnen. Dat stellen Vlaams Belangsenator Bart Laeremans en Brussels parlementslid Dominiek Lootens.

Laeremans en Lootens pleiten voor eentalige lijsten en een lijstverbinding per taalgroep zoals vandaag voor de gewestraad-, Senaats- en Europese verkiezingen, waardoor de Vlaamse Brusselaars hun twee zetels in de Kamer kunnen behouden.

Laeremans begrijpt niet waarom de Vlaamse verkozenen – Steven Vanackere, Guy Vanhengel, Bert Anciaux – de regeling hebben afgewezen die ervoor zorgt dat de hoofdstad verandert van een tweetalige in een Franstalige stad. Het BHV-akkoord maakt immers dat de Franstaligen in de zes faciliteitengemeenten een nuttigere stem uitbrengen dan de Vlamingen in Brussel, benadrukt de senator.

Het Vlaams Belang wijst er op dat in de splitsingsvoorstellen van de Vlaamse partijen een regeling was uitgewerkt via een lijstverbinding tussen de Vlaamse partijen van Brussel met deze van Vlaams-Brabant en tussen de Franstalige partijen in het hoofdstedelijke gewest met deze van Waals-Brabant. De onderhandelaars hebben deze piste verlaten.

Oppositiepartij heeft alternatief

De oppositiepartij heeft een alternatief: ze stelt voor om in het Brussels gewest voor de Kamerverkiezingen hetzelfde systeem te gebruiken als voor Senaat, Europa of het Brussels gewest. De kiezer maakt een taalkeuze en kan dan op eentalige Franstalige of Nederlandstalige lijsten stemmen. Bij het verwerken van de stemmen wordt dan eerst een totaal gemaakt van de stemmen voor Nederlandstalige en voor Franstalige lijsten. Op basis daarvan worden de Vlaamse zetels verdeeld onder de partijen met de meeste stemmen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content