BHV-akkoord: ‘Als schooljongens in luren laten leggen’ (N-VA)

Oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA reageren niet verbaasd op de geruchten dat de splitsing van het gerechtelijk BHV opnieuw zou moeten worden onderhandeld.

Vlaams Belang en N-VA, twee partijen die niet tot de acht behoren die het BHV-akkoord hebben onderhandeld, reageren niet verbaasd op de geruchten dat de splitsing van het gerechtelijk BHV zou moeten worden heronderhandeld. Van regeringszijde komt er voorlopig geen commentaar op het artikel in De Tijd.

Volgens de krant moet de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde opnieuw worden onderhandeld. Het advieskantoor KPMG kreeg in juli vorig jaar van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) de opdracht om de werklast bij de Brusselse rechters te meten. Volgens De Tijd kwam KPMG tot de conclusie dat er veel meer Nederlandstalige rechters nodig zijn dan voorzien in het akkoord.

N-VA: ‘Blijft regering potdoof voor protest?’

N-VA trok al naar het Grondwettelijk Hof om de splitsing te laten vernietigen. “Zowat alle Vlaamse rechters, openbare aanklagers, griffiers, justitiemedewerkers en advocaten uit Brussel eisen de vernietiging van dit BHV-akkoord. Zal de regering echt potdoof blijven voor dit protest?”, vraagt de partij in een mededeling.

“De Vlaamse traditionele partijen hebben zich als schooljongens in de luren hebben laten leggen. In 2011 wist men al dat de gehanteerde verhouding 20/80 onrealistisch was. In plaats van harder op tafel te kloppen, lieten de Vlaamse traditionele partijen begaan.”

Vervroegde bijeenkomst Kamercommissie Justitie

Ook Vlaams Belang reageert: “Dit bedrog had zeer grote gevolgen: op basis van de valse 20/80-regeling werden 276 nieuwe Franstalige magistraten en griffiers aangesteld en werd de job van 221 Nederlandstalige magistraten en griffiers in uitdoving gezet.”

De partij wil van Vlaams-Brabant een apart gerechtelijk arrondissement maken. In Brussel willen ze een aparte rechtbank voor de Nederlandstaligen. Zowel N-VA als Vlaams Belang vraagt een vervroegde bijeenkomst van de Kamercommissie Justitie om de zaak te bespreken met de minister.

Vanuit de regering wordt niet gereageerd op het bericht, omdat het om een beslissing van de acht partijen gaat (CD&V, Open VLD, SP.A, Groen, PS, MR, CDH en Ecolo). Ook de cijfers worden niet vrijgegeven. De eerste vergadering van de acht na het reces kan ten vroegste eind augustus worden verwacht.

Orde van Vlaamse Balies is niet verrast

Ook de orde van Vlaamse Balies (OVB), die de Vlaamse advocaten verenigt, is niet verrast door de berichtgeving rond de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. “Dit bevestigt enkel wat wij van bij het begin gezegd hebben”, zegt meester Edgar Boydens, voorzitter van de OVB.

OVB-voorzitter Boydens blijft voorzichtig omdat hij het KPMG-rapport nog niet gelezen heeft. “Maar als dit klopt, bevestigt het ons standpunt en bevestigt het waarom wij naar het Grondwettelijk Hof zijn getrokken tegen het BHV-akkoord. De rechtsbedeling voor de Nederlandstaligen in Brussel zou door dit akkoord in het gedrang komen.”

Volgens voorzitter Boydens moet er nu dringend officieel gecommuniceerd worden over het rapport en moet er even dringend opnieuw onderhandeld worden. “Er is immers al belangrijke schade aangericht, heel wat Nederlandstalige magistraten en gerechtelijk personeel zijn het arrondissement al ontvlucht want wie niet uit zelf zijn mutatie aanvroeg, dreigde verplicht te worden overgeplaatst.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content