Bewakingscamera is de druppel voor Antwerpse studenten

Een groot deel van de Antwerpse studenten is boos over een bewakingscamera die pal in de studentenbuurt is geplaatst.

Een groot deel van de Antwerpse studenten zegt het vertrouwen in het stadsoverleg op. Concrete aanleiding: een bewakingscamera die deze week pal in de studentenbuurt is geplaatst.
Al maanden liggen de Antwerpse studenten met het stadsbestuur overhoop. Via het Antwerps Studentenoverleg (ASO) hebben ze een officiële stem in het stedelijke beleid, maar dat functioneert niet naar de zin van de studenten.

Het draait allemaal om de Ossenmarkt, in het hartje van de studentenbuurt. Die wordt geteisterd door auto- en woninginbraken, overvallen, lawaaioverlast en wildplassen. Het stadsbestuur nam de beslissing om daar een camera te plaatsen al eind vorig jaar.

‘We zijn toen voor een voldongen feit gesteld’, zegt Orry Van de Wauwer, studentenvertegenwoordiger in het ASO. ‘Terwijl wij de studenten nog aan het verzekeren waren dat die camera er niet zou komen, is achter onze rug het tegendeel beslist.’

Het stadsbestuur ontkent dat: ‘Er is afgesproken dat de camera er zou komen als er voldoende verregaande klachten waren’, zegt Joke Cortens, kabinetsadviseur van onderwijsschepen Robert Voorhamme (SP.A). ‘De studentenvertegenwoordigers zijn daarvan op de hoogte gebracht.’ Die beweren van hun kant dat dat pas na de beslissing gebeurd is.

Maandag is de camera geplaatst, en dat was olie op het vuur. ‘Wij zijn daarover gehoord noch ingelicht. Wij kwamen het tegelijk met de pers te weten’, aldus Van de Wauwer, die afgelopen vrijdag een mail kreeg van burgemeester Patrick Janssens. Daarin heette het ‘dat de aanwezigheid van de camera studenten ertoe kan overhalen geen wangedrag te stellen’.

Van de Wauwer is verontwaardigd: ‘Nu wordt het voorgesteld alsof het de studenten zijn die alle hinder en overlast veroorzaken. We worden verantwoordelijk gesteld voor problemen die wij zelf mee hebben aangekaart. Wij waren vragende partij om de prioriteiten van de politie naar deze problemen te verleggen en wij zijn zeker niet verantwoordelijk voor alle criminele feiten die rond het Ossenplein plaatsvinden.’

De studentenvertegenwoordiger geeft toe dat studenten uiteraard wel eens voor overlast zorgen, maar ‘de perceptie dat alle overlast door studenten veroorzaakt wordt is onjuist’.

Dinsdag heeft de Associatie Studentenraad (ASRA) besloten om het vertrouwen in de werking van het ASO op te zeggen. De ASRA vertegenwoordigt meer dan 15.000 studenten, ongeveer de helft van alle Antwerpse studenten. Verwacht wordt dat de andere studentenvertegenwoordigers dezelfde lijn zullen volgen.

Ielse Broeksteeg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content