Betoging voor onmiddellijke splitsing B-H-V

22/04/10 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:51

In Vilvoorde is donderdagavond betoogd voor een onmiddellijke splitsing van het kiesarrondissement.

Minstens 1.200 mensen hebben donderdagavond in Vilvoorde betoogd om een onmiddellijke goedkeuring in de Kamer te eisen van het Vlaams splitsingsvoorstel voor Brussel-Halle-Vilvoorde. Op de betoging waren tal van prominente Vlaamse politici aanwezig.

De betoging werd georganiseerd door de werkgroep Brussel-Halle-Vilvoorde, die bestaat uit de Vlaamse Volksbeweging, het Halle-Vilvoorde Komitee en het Taalaktiekomitee.

De manifestatie was al langer gepland, maar kwam er uitgerekend op de dag dat de regeringscrisis over B-H-V uitbrak.

Voor de start had organisator Guido Moons opgeroepen tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke splitsing van het kiesarrondissement.

Daartoe moet volgens hem het Vlaams splitsingsvoorstel in de Kamer onmiddellijk worden gestemd. Volgens Moons is de splitsing overeenkomstig de grondwet.

Politieke prominenten

Op de betoging werden verschillende politieke prominenten opgemerkt. Voor de N-VA waren onder meer voorzitter Bart De Wever en Kamerfractieleider Jan Jambon aanwezig.

Van Lijst Dedecker waren onder meer Jean-Marie Dedecker en Boudewijn Bouckaert aanwezig. Ook Vlaams Belang was er met een delegatie. Zo waren onder meer voorzitter Bruno Valkeniers en Vlaams fractieleider Filip Dewinter in Vilvoorde.

De betoging werd geopend door een vijftiental burgemeesters uit
Halle-Vilvoorde, onder wie Kamerlid Michel Doomst uit Gooik en Dirk Pieters uit Halle.

De politie schatte het aantal betogers op 1.200, de organisatoren telden er meer dan 2.000.

Lees meer over:

Onze partners