Betoging: u laat best de wagen thuis

01/12/11 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:25

Vrijdag staken de vakbonden. Knack.be houdt u op de hoogte van de hinder die dat kan opleveren.

Wagen

Na de ochtendspits worden veel tunnels op de Brusselse kleine ring afgesloten voor het verkeer, inclusief de Leopold II-tunnel tussen Koekelberg en het centrum van Brussel.

Wie vanuit Gent naar de hoofdstad rijdt, zal langs die weg de stad niet binnen geraken.

Het Vlaams Verkeerscentrum raadt dan ook af om met de wagen het stadscentrum in te rijden. Wie toch met de wagen komt, doet dat best vroeg in de ochtend. De vakbonden verzamelen vrijdag om 9.30 uur in de buurt van het Noordstation.

Ook wordt gevreesd dat de syndicale actie gevolgen zal hebben voor de traditioneel drukke vrijdagavondspits, door de grotere stroom aan terugkerend verkeer. Het Verkeerscentrum raadt aan om vooraf de verkeersinformatiebulletins te raadplegen.

Aangezien het treinverkeer waarschijnlijk verstoord zal worden, zullen veel pendelaars misschien de wagen nemen. De ochtendspits zou dus wel eens moeilijker kunnen verlopen dan normaal.

De Lijn

De Lijn en het Vlaams Verkeerscentrum verwachten in Brussel ernstige verstoringen op het Vlaams busnetwerk en verkeershinder.

De Lijn meldt dat de belbuscentrales vrijdag open zijn, maar op een kleinere bezetting draaien. Voor informatie over de dienstverlening bij De Lijn kunnen reizigers vrijdag vanaf 6 uur terecht op www.delijn.be.

NMBS

De NMBS zegt niet te kunnen uitsluiten dat het treinverkeerd verstoord wordt.

Hoewel het treinaanbod naar Brussel gehandhaafd zou blijven, verwacht het Verkeerscentrum veel moeilijkheden voor pendelaars omdat de dienstverlening van vervoermaatschappijen De Lijn, MIVB en TEC verstoord zal zijn.

Daarom zullen sommige pendelaars vrijdag met de auto naar het werk gaan in plaats van met het openbaar vervoer, wat de ochtendspits in en naar Brussel moeizamer kan doen verlopen dan op een gewone vrijdagochtend.

MIVB

De MIVB meldt donderdag nog dat buslijnen 12, 63, 84, 48, 49, 46, 13, 14, 95, 71 en 60 vrijdag zullen rijden, en dat lijnen 29, 78, 87 en 43 op zijn minst gedeeltelijk uitgebaat worden. Indien de maatschappij vrijdag personeel te kort komt, sneuvelen die laatste vier lijnen echter.

Metro's zullen rijden op lijn 1 tussen het Weststation en Montgomery en lijn 2 zal volledig in gebruik zijn. De trams 3, 7, 39 en 82 rijden ook.

Brussels Airport

Woordvoerder Jan Van der Cruysse van de luchthaven meldt dat de vakbondsactie wellicht niet voor problemen zal zorgen op de luchthaven. Toch raadt hij reizigers aan vluchtinformatie en de media in de gaten te houden.

"Er zullen een aantal werknemers deelnemen aan de betoging, maar de bedrijven op de luchthaven zijn in staat dat op te vangen", zegt Van der Cruysse. Vertragingen zijn niet uit te sluiten, maar afgelaste vluchten verwacht hij niet.

Reizigers houden best vluchtinformatie in de gaten. Op tijd naar de luchthaven komen is ook altijd aangewezen, klinkt het nog.

Bpost

Postbedrijf bpost gaat ervan uit dat de dienstverlening vrijdag quasi normaal zal verlopen. "Wij weten dat de vakbonden de deelname aan de betoging gaan afdekken, maar hebben geen weet van een actie binnen bpost", zegt woorvoerder Piet Van Speybroeck.

Winkels

Brussel buiten beschouwing gelaten, valt ook te verwachten dat alle winkels gewoon open zullen zijn.

"Ze weten het al lang genoeg om voorbereidingen te treffen", zegt Peter Vandenberghe van Comeos, de federatie van de Belgische distributiesector. "Ze kunnen interimwerknemers inschakelen of schuiven met personeel."

Banken

Bij de banken verwacht sectorfederatie Febelfin niet dat de betoging de dienstverlening zal hinderen, al is het mogelijk dat langs de route in Brussel kantoren hun deuren sluiten uit veiligheidsoverwegingen.

Politie

De politie zet 700 agenten in. Dat zegt woordvoerster Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. De vakbonden zeggen dat het moeilijk in te schatten valt hoeveel mensen naar Brussel zullen komen.

Het ABVV gokt op 40 tot 50.000, al hangt het er van af wat de weergoden in petto hebben.

Actuele informatie:

De Lijn: www.delijn.be

NMBS: www.b-rail.be

MIVB: www.mivb.be en mobiele website m.mivb.be

TEC: www.infotec.be

Lees meer over:

Onze partners