Betoging tegen vossenjacht

27/01/12 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Actievoerders hebben geprotesteerd tegen de extra vossenjacht bij Vlaams minister-president Peeters en Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege.

Een 50-tal actievoerders hebben geprotesteerd tegen de extra jacht op vossen in Vlaanderen. De Vlaamse regering keurde hierover onlangs een ontwerpbesluit goed na unaniem groen licht van de Minaraad (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen).

Een delegatie van Vogelbescherming is ontvangen door minister van Leefmilieu Schauvliege. Het besluit maakt extra bejaging van vossen mogelijk. Dat kan nu ook, onder strikte voorwaarden, buiten de gewone jachtperiode, die loopt van 1 oktober tot 14 februari. Het ontwerpbesluit wacht wel nog op positief advies van de Raad van State.

Guantanamo-kippenren

"Nu zal de jacht op de vos een gans jaar mogelijk zijn. We vinden dat extra bejaging om schade aan pluimvee te vermijden, geen enkele zin heeft. Om die problematiek op te lossen, moet je mensen sensibiliseren over de manieren hoe zij hun kippen veilig kunnen ophokken. Dat hoeft geen 'Guantanamo-kippenren' te zijn.

Jachtlobby

Een nachthok volstaat omdat vossen vooral 's nachts actief zijn", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. De actievoerders vinden ook dat de Vlaamse regering vooral geluisterd heeft naar de jachtlobby in dit dossier. Enkele actievoerders hadden zich verkleed als kip, vos en jager. Een delegatie leverde nadien een petitie af aan minister Schauvliege. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners