Betogers in Brussel: 'Oplossing Koerdisch probleem hoeft niet militair te zijn'

28/07/15 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

Vertegenwoordigers van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), het Koerdisch Nationaal Congres (KNK), het Koerdisch Instituut in Brussel en talrijke andere organisaties hebben betoogd voor het Europees Parlement in Brussel. Ze riepen de EU en de NAVO op om een vreedzame oplossing te bepleiten voor de problemen tussen de Koerden en Turkije.

Betogers in Brussel: 'Oplossing Koerdisch probleem hoeft niet militair te zijn'

Koerdische betogers in Brussel © Belga Image

Hun boodschap was dat het Koerdische volk gevaar loopt, niet Turkije. Dat meldt persagentschap Belga.

Conflict

Turkije riep een speciale vergadering bijeen van de NAVO, omdat het meent dat zijn territoriale integriteit in het gedrang is. 'Onder het mom van een oorlog tegen Daash (een scheldnaam voor de Islamitische Staat) en de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) voert de Turkse staat een oorlog tegen het Koerdische volk', zegt Eyyup Doru, Europees vertegenwoordiger van HDP. 'We zijn bang dat het oorlogsgeweld zal toenemen en een etnisch conflict zal ontstaan. Daarom willen we een vreedzame oplossing. De oplossing van het Koerdisch probleem hoeft niet militair te zijn.'

Escalatie

Het conflict met de PKK is de afgelopen dagen weer geëscaleerd. Na de zelfmoordaanslag tijdens een pro-Koerdische jongerenbijeenkomst met 32 doden, die volgens Turkije door de IS is gepleegd, doodde de PKK twee politieagenten als vergelding. De organisatie betichtte de wetsdienaars van collaboratie met IS.

Daarop voerde Turkije (lucht)aanvallen op IS-stellingen in het noorden van Syrië, maar ook op PKK-posities in het noorden van Irak uit. Ook werden in Turkije honderden mensen die verdacht worden van lidmaatschap van de PKK opgepakt.

Zowel de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als de PKK beschouwt het vredesproces als beëindigd.

Parlement

Intussen dreigen parlementsleden van de AKP van president Erdogan en premier Ahmet Davutoglu ermee leden van de pro-Koerdische partij HDP, die sinds juni in het Turkse parlement zetelt, hun onschendbaarheid af te nemen. De HDP heeft in een reactie al laten weten dat haar parlementsleden zelf hun onschendbaarheid zullen afstaan. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners