Beste Michelle Martin, U zal het zonder vergiffenis moeten doen

© Belga

Wat te denken over de vrijlating van Michelle Martin? Lees hier de vijf exclusieve opiniestukken van Knack.be

Knack-directeur Rik Van Cauwelaert hekelt de lafheid van de Wetstraat: ‘De moeder van Eefje Lambrecks gaf blijk van meer rechtszin dan de verzamelde Wetstraat’

“Tussen het publieke geschetter en de mediastampei rond de voorlopige vrijlating van Michelle Martin, was er slechts één eenzaam superieure reactie. Dat was die van Rachel Vanderhoven, de moeder van Eefje Lambrecks, het meisje dat samen met haar vriendin Ann Marchal werd ontvoerd en vermoord door Marc Dutroux, de man van Martin.

In haar eentje gaf de moeder van Eefje Lambrecks blijk van meer rechtszin dan de verzamelde Wetstraat, waar niet één politicus de moed vond om te verdedigen wat hij of zij zes jaar geleden heeft goedgekeurd.”

Lees hier de column van Rik Van Cauwelaert:De superieure reactie van moeder Eefje Lambrecks

Ere-vrederechter Jan Nolf schrijft een brief aan Michelle Martin: ‘Herstel kan niet zonder u’

“Vannacht, na dit zure proces van het proces, blijft Justitie buiten adem achter: uitgeteld. Het echte herstel kan niet zonder u. U bent hier nodig. Doe het. Doe het voor die ouders, en doe het ook een klein beetje voor ons samen, voor onze rechtstaat. Opdat die er zou blijven voor iedereen, u inbegrepen.”

Lees hier de open brief van Jan Nolf aan Michelle Martin: Vergiffenis is niet aan de orde

Knack-redactrice Ann Peuteman verwacht rede van onze beleidsmakers: ‘Zij mogen zich niet door hun emoties laten meeslepen’

“Van de overheid mogen we meer verwachten. Natuurlijk moeten ministers en parlementsleden naar de burgers luisteren en natuurlijk moeten ze zich bij tijd en wijle in hen proberen te verplaatsen. Maar zij mogen zich niet door hun emoties laten meeslepen. Niet door medelijden en zeker niet door angst. Ze moeten net een tegenwicht bieden voor oplaaiende emoties onder hun kiezers. Hun beleid moet gebaseerd zijn op gezond verstand, desnoods op buikgevoel, maar nooit op het sentiment van het moment.”

Lees hier de opinie van Ann Peuteman: Beleid mag niet gebaseerd zijn op verdriet

Advocaat John Maes stelt de politici voor een keuze: ‘De Wet Lejeune bestaat eigenlijk al lang niet meer’

“Ofwel start u vandaag nog een ernstig debat over de zin en de onzin van de voorwaardelijke invrijheidstelling en de strafuitvoeringsrechtbanken, met het oog op de afschaffing van de wet die u zelf in 2006 heeft goedgekeurd.

Ofwel zegt u aan de bevolking dat de Wet Lejeune waarover u steeds spreekt eigenlijk al lang niet meer bestaat, dat goed opgeleide magistraten thans oordelen over vrijheid en onvrijheid en dat we de principes van de rechtstaat niet mogen verloochenen omwille van (begrijpelijke) emotionele reacties veroorzaakt door één of ander maatschappelijk trauma.”

Lees hier de opinie van John Maes: De Wet Lejeune bestaat al lang niet meer

Knack.be-redacteur Simon Demeulemeester laakt de amorele Wet Lejeune: ‘Martin opnieuw vrijlaten, is spuwen in het gezicht van Vrouw Justitia’

“Hou psychopaten, pederasten et tutti quanti voor eeuwig vast. Ze (vervroegd) vrijlaten in de naam van de menselijkheid is crapuleus. Een beschaafde samenleving laat geen predators los in de kudde.
De samenleving bewijst haar menselijkheid beter door de manier waarop we onze minst menselijke mensen opsluiten: in een humane gevangenis, zoals die in het Noorse Halden.

En dus niet in een van onze middeleeuwse, mensonwaardige overvolle cellen, waar psychiatrisch patiënten samenhokken met ordinaire criminelen en waar nieuwe, onverbeterlijk verbitterde misdadigers gekweekt worden.

Een misdaad waarvoor onze politieke en juridische kastes verantwoordelijk zijn. En waarvoor ze het bijna verdienen ook eens uit de samenleving gezet te worden.”

Lees hier de opinie van Simon Demeulemeester: Michelle Martin vrijlaten is spuwen in het gezicht van Vrouwe Justitia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content