'Beste Elio Di Rupo, u spreidt het bedje voor extreemlinks en maakt hen slapend rijk'

02/06/16 om 17:29 - Bijgewerkt op 03/06/16 om 09:06

Een primeur vandaag in de Kamer. Ex-premier Elio Di Rupo stelde een vraag aan zijn opvolger, Charles Michel. Het was een weinig memorabele tussenkomst, al laaiden de emoties wél hoog op bij de discussie die zich achteraf ontrolde.

'Beste Elio Di Rupo, u spreidt het bedje voor extreemlinks en maakt hen slapend rijk'

© Belga

In de plenaire Kamer is donderdag heftig gedebatteerd over de sociale onrust en de acties tegen het regeringsbeleid. Het verhitte debat, waarin de decibels alle kanten op schoten, had veel weg van een stellingenoorlog. Voor het eerst ook mengde ook ex-premier Elio Di Rupo zich in de debatten.

"Het is geen teken van zwakte om de weg van overleg en compromis in te slaan. Politieke moed is net om te stoppen met beweren dat er geen alternatieven bestaan", zo wierp Di Rupo (PS) zijn opvolger voor de voeten, in zijn eerste plenaire tussenkomst sinds zijn vertrek als eerste minister. Een tussenkomst waar de passie niet echt vanaf droop. Di Rupo las zijn vraag af van een papier, en kwam weinig bevlogen over.

Maar dàt hij er stond, was op zich wel opmerkelijk.

Bij de meerderheid reageerden Open VLD en N-VA als door een wesp gestoken op het optreden van de ex-premier. "Het is godgeklaagd", beet N-VA'er Peter De Roover meteen terug naar Di Rupo. "Godgeklaagd dat opgeroepen wordt tot dialoog, eenheid en overleg door de vertegenwoordiger van een partij die zich gespecialiseerd heeft in een extreme vorm van desinformatie. Als de vos de passie preekt, boer let op uw ganzen."

De Roover noemde de uitspraken van Di Rupo heel goede propaganda voor de huidige regering.

Niet plooien

"U spreidt het bedje van extreem-links en maakt hen slapend rijk", zo deed Open Vld'er Patrick Dewael er nog een schepje bovenop. Dewael vindt 'dat Di Rupo het etikel van staatsman niet langer verdient.'

En aan premier Charles Michel zei de fractieleider van Open VLD: "plooi niet, ga door met de hervormingen".

Terwijl Dewael zijn betoog probeerde af te maken, werd hij meermaals in de rede gevallen door Laurete Onkelinx, die de aanvallen op haar partij niet kon smaken.

Coalitiepartner CD&V zag de polarisatie met lede ogen aan. "Collega's, milder onze toon. Laat ons stoppen met mensen tegen elkaar op te hitsen, dat dient tot niets", benadrukte Servais Verherstraeten. "Aan de sociale partners doe ik hetzelfde verzoek: stop de retoriek van de laatste maanden."

Premier Michel zelf bleef bij zijn boodschap van de voorbije dagen en weken. Hij herhaalde dat de regering de koers heeft uitgezet, maar ruimte laat voor het sociaal overleg. "We zijn voor duizend procent gemobiliseerd om het werk voort te zetten en een echte plaats te geven aan het sociaal overleg", zei de eerste minister.

Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) benadrukte in Villa Politica het belang van de geplande hervormingen.

Charles Michel haalde wel fors uit naar het geweld en de vernielingen door sommige vakbondslui. "We zullen geen straffeloosheid dulden. Elkeen is verantwoordelijk voor zijn handelingen."

De oppositie toonde zich allerminst overtuigd door het discours van de premier. "Ik heb gepleit voor herwonnen kalmte, maar de manier waarop u antwoordt pookt de tegenstellingen opnieuw op", sneerde Di Rupo.

Plaatsvervangende schaamte

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei vooral "plaatsvervangende schaamte" te voelen. Voor het heen-en-weer aan verwijten, maar ook voor "het totale gebrek om de stemming aan te voelen bij de bevolking". Almaci riep de premier en de meerderheid op af te stappen van "de bullebakstrategie van buigen of barsten". "Ik vraag niet om uw ideologie achter u te laten, maar om dit opbod te stoppen", besloot zij.

Het volume van de discussies, in combinatie met de tussenkomsten van Laurette Onkelinx deden wat denken aan de eerste samenkomsten van de plenaire vlak nadat Charles Michel zijn regering op de been had gebracht.

De meerderheidspartijen herinnerden er Di Rupo ook aan dat hij in die tijd al meteen als ex-premier had meegelopen in de Nationale Betoging.

Bpost: 'PS hanteert techniek van de verbrande aarde'

Dezelfde tegenstelling tussen de partijen van deze meerderheid en de PS werd opnieuw op scherp gesteld bij de vragen over de mogelijke overname van Post NL door BPost. 'Wie zo een deal torpedeert doet aan economische sabotage', vond Minister van Post Alexander De Croo (Open VLD).

Hij verwees daarmee naar de uitspraken van voormalig minister voor Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) die vorige week details over de gesprekken tussen beide bedrijven lekte. Volgens kamerlid Peter De Decker (N-VA) 'doet Labille zo aan oppositie met de techniek van de verbrande aarde.'

Over de inhoud van een mogelijke deal zei De Croo verder niets, maar hij kondigde wel aan dat de beruswaakhond FSMA de zaak gaat uitspitten. Zo zal er een lijst worden gemaakt van mensen die op de hoogte waren van de deal, zodat op die manier kan opgespoord worden waar het lek precies vandaan kwam.

(JH/Belga)

Onze partners