Bert Gabriëls: "Di Rupo premier zou goed zijn voor imago België"

14/06/10 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

"Er heerst op dit moment een sfeer dat er wel iets mogelijk is. De geloofwaardigheid van De Wever is groot."

Bert Gabriëls: "Di Rupo premier zou goed zijn voor imago België"

© Belga

Bert Gabriëls, komiek: "Onder komieken kan Bart De Wever wel op wat respect rekenen. Hij heeft een uitstekend gevoel voor humor. Dat zal zeker ook meegespeeld hebben om kiezers te overtuigen. Maar laten we hopen dat hij niet alleen omwille van zijn grappen verkozen is (lacht). In elk geval opent het duo De Wever-Di Rupo wel mooie perspectieven voor ons."

"Dat Bart De Wever zo goed heeft gescoord is voor een deel te danken aan zichzelf en voor een deel aan de media. Hij heeft de kans gekregen om mee te doen aan De Slimste Mens ter Wereld, maar hij is niet de enige politicus die daar heeft gezeten. Bij de enen werkt dat en bij de anderen speelt een dergelijk optreden zelfs in hun nadeel."

"Volgens mij is het succes van de N-VA ook niet zozeer te danken aan de Vlaamse kiezer die plots veel Vlaams-nationalistischer is geworden. Hij is vooral ongeduldiger geworden. Ik zie er vooral de hoop in dat er in een nieuw politiek landschap wel een doorbraak zal komen op communautair vlak en dat er weer een beleid zal worden gevoerd."

"Het is wat dat betreft ook vreemd dat CD&V-voorzitster Marianne Thyssen zelfs nu, na de verkiezingen, niet gewoon man en paard noemt en zegt dat er de voorbije drie jaar fouten zijn gemaakt door haar partij."

"Of de kaarten nu beter liggen om een werkende regering te vormen, is uiteraard koffiedik kijken, maar op dit moment haalt mijn nieuwsgierigheid het van mijn pessimisme. Er heerst op dit moment toch een sfeer dat er wel iets mogelijk is. De geloofwaardigheid van De Wever is groot."

"Bovendien kan hij het na drie jaar federale stilstand niet maken om er opnieuw een boeltje van te maken. Als Di Rupo effectief premier wordt, dan is dat ook goed voor het imago van België in het buitenland. Hij zal de Franstalige media makkelijker gerust kunnen stellen dan een Vlaamse premier. En - behalve in Nederland - worden in het buitenland enkel onze Franstalige media gelezen."

"Wat mij voor de rest is opgevallen, is dat Groen! toch een zeteltje wint. Dat bewijst dat je ook zonder een anti-Franstalig discours nog electoraal kan scoren."

Lees meer over:

Onze partners