Beroep tegen wet Francken verworpen: in België geboren Fransman mag worden uitgezet

Theo Francken. © Belga Image

De vreemdelingenwet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) doorstaat een eerste rechterlijke toets. Een Franse drugscrimineel, hier geboren, mag het land worden uitgezet, bericht De Standaard.

Een 23-jarige drugscrimineel van Franse nationaliteit, die in 2016 in Luik werd veroordeeld tot 5 jaar cel voor zijn aandeel in een netwerk van internationale heroïne- en cocaïnehandel, mag het land worden uitgezet omdat hij een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Ook al werd hij in België geboren en had hij een onbeperkt verblijfsrecht.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, de beroepsrechtbank in migratiedossiers, heeft het beroep van de man tegen een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken om zijn verblijfsrecht af te nemen, verworpen. Die beslissing kon worden genomen dankzij de nieuwe vreemdelingenwet van Theo Francken.

Daardoor kunnen buitenlanders die hier geboren zijn of voor hun twaalfde kwamen wonen, teruggestuurd worden als ze een gevaar vormen voor de samenleving. Criticasters spraken over de ‘deportatiewet’, maar in feite herstelt de wet alleen de situatie van voor 2005.

Partner Content