Bernard Wesphael komt vrij onder voorwaarden

26/08/14 om 19:25 - Bijgewerkt om 19:55

Bernard Wesphael, de Waalse politicus die verdacht wordt van de moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, komt vrij onder voorwaarden.

Bernard Wesphael komt vrij onder voorwaarden

Bernard Wesphael © Belga Image

Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Er is geen beroep mogelijk tegen de beslissing.

Voorwaarden

Wesphael mag vanavond laat de gevangenis van Brugge verlaten.

Volgens de voorwaarden van zijn vrijlating mag hij mag geen contact zoeken met de familie van het slachtoffer, mag niet met de media praten en moet zich ter beschikking houden van het gerecht, zo werd vernomen bij het Gentse parket-generaal.

Ruzie

Toenmalig Waals parlementslid Wesphael en zijn echtgenote verbleven donderdagavond 31 oktober 2013 in een hotel in Oostende. Volgens de medeoprichter van Ecolo kreeg het koppel ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. De Luikenaar was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd.

Volgens het parket houdt die stelling geen steek.

Assisenproces

De raadkamer in Brugge verlengde twee weken geleden de aanhouding van Wesphael, maar de verdediging had beroep aangetekend tegen die beslissing. Voor de Gentse KI vroeg advocaat Tom Bauwens dinsdag opnieuw de voorlopige vrijlating.

De KI oordeelde dat, hoewel er duidelijke aanwijzingen van schuld zijn, Wesphael niet langer in voorhechtenis moet blijven. Als het onderzoek volledig afgerond is, zal de KI later beslissen of er een assisenproces komt tegen Wesphael. Mogelijk wordt de zaak dan verwezen naar een Franstalig assisenhof. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners