Bernard Wesphael blijft in de cel

15/04/14 om 23:31 - Bijgewerkt om 23:31

Politicus Bernard Wesphael, verdacht van de moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, blijft in de cel. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling beslist.

Bernard Wesphael blijft in de cel

Bernard Wesphael en zijn vrouw Véronique Pirotton © BELGA

Bernard Wesphael en zijn echtgenote verbleven donderdagavond 31 oktober 2013 in een hotel in Oostende. Volgens ex-Ecolo-lid Wesphael kreeg het koppel ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. De Luikenaar was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Volgens het parket houdt die stelling geen steek.

Enkelband

De raadkamer in Brugge verlengde twee weken geleden de aanhouding van Wesphael, maar de verdediging had beroep aangetekend tegen die beslissing. Voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling hadden advocaten Tom Bauwens en Jean-Philippe Mayence anderhalf uur lang gepleit voor de voorlopige vrijlating met een enkelband. De verdediging stelde tegenexperten aan die de versie van het Waals parlementslid bevestigen en maakte die rapporten via de media publiek.

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) besliste dat de aanhouding van Wesphael noodzakelijk blijft voor het onderzoek. De motivering van de kamer van inbeschuldigingstelling is nog niet bekend. "We hebben het arrest nog niet kunnen lezen, dus we kunnen er nog geen uitspraak over doen", reageert advocaat Tom Bauwens.

Beroep

De verdediging wil eerst het arrest inzien alvorens te beslissen of er cassatieberoep komt tegen de beslissing van de KI. De advocaten waren eind vorig jaar al eens in cassatie gegaan tegen een eerder arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling dat de aanhouding van Wesphael verlengde. Het Hof van Cassatie verwierp toen het cassatieberoep en stelde toen dat de parlementaire onschendbaarheid van Wesphael niet gold.

Wesphael was een van de oprichters van Ecolo. In 2012 verliet hij de Franstalige groene partij om zijn eigen Mouvement de Gauce op te richten. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners